Vätternrundan ökar intäkterna

Vätternrundan är Sveriges största tjejevenemang. I fjol med nära 44 miljoner i intäkter. Resultatet i år är inte sammanräknat, men arrangörerna noterar rekordmånga anmälda, rekordmånga nationer, rekordmånga brutna, rekordsnabba tider och om inte rekordkallt så var det riktigt bistert väder.
Rekordmånga var anmälda, men cyklisterna frös under den 47:e Vätternrundan där vädret var obehagligt. Foto: Micke Fransson.


Vätternrundan växer liksom de flesta större motionsevenemangen och behåller positionen som världens största motionslopp på cykel.

Stor betydelse för Motala

Bara det att organisationen drar in runt 40 miljoner i år betyder mycket för näringen i Motala under tävlingsdagarna.

Arrangemanget är så mycket mer än bara cykel.  Många lokala föreningar delar på funktionsuppgifterna och tjänar pengar.

Till Motala kommer uppskattningsvis 50 000 turister och nära på mångdubblar invånarantalet i staden (ca 30 000 i Motala stad) och ökar omsättningen i handel, hotell och restauranger..

Ett av de tuffaste varven

Årets arrangemang 2012 levde upp till epitetet rekordrunda och den kommer bli ihågkommen. Det blev dock inte rekord i antal startande eller antal i mål.

Men årets runda kommer ändå att vara en av de mest minnesvärda i modern tid. 23 307 anmälda, 46 representerade nationer, den 500 000:e starten och en tid på 6:38 som Ride of Hope-gruppen stod för, är nya rekord. Dessutom var det rekordmånga som bröt.

Vätternrundan 2012 kommer att räknas som en av de tuffaste genom tiderna. Ett ca fem timmar långt, ihärdigt regn fick ca 2 250 cyklister att bryta.

I Hjo fick det vara nog

- Det kraftiga regnfallet gjorde att många blev nerkylda och därför valde att bryta. Det här gjorde att vi fick sätta in stora resurser av bussar och lastbilar för att ta hem cyklister och deras cyklar till Motala. Tack vare en enorm laginsats klarade vi den uppgiften mycket väl, summerade Vätternrundas VD Eva-Lena Frick.

På flera depåer samlades hundratals cyklister som väntade på att få ta sig tillbaka till Motala, flest bröt i Hjo där inte mindre 530 åkare tyckte att det fick vara nog.

Vätternrundans följebilsystem är väl tilltaget och man har till och med extrabussar i Jönköping och Habo som står redo att hjälpa till om det skulle behövas. Men i år räckte inte ens det. 

Extrabussar och långtradare

- Vi förstod att det skulle behövas mer bussar så redan vid fyrasnåret ringde vi in extrapersonal och kallade in extrabussar, förklarade Joakim Höglund som är ban- och sambandschef på Vätternrundan.

- Vi kallade in totalt tolv extrabussar för att möta kravet och när alla brutna cyklister slutligen var omhändertagna skickade vi ut två extra långtradare för att samla upp alla cyklar som stod kvar i depåerna.

- Det var en unik situation, förklarade han, men vi klarade det!

Ett bilfritt Vätternrundan

Vätternrundan gästades av infrastrukturminister Catarina Elmsäter-Svärd som cyklade de sista fyra milen från Hammarsundet in till målet i Motala.

- Jag ser målet att göra Vätternrundan bilfri som fullt realistiskt. Men bästa sättet att nå målet tror jag är att göra bit för bit av Vätternrundan bilfri. Och kanske får man acceptera att samtliga 30 milen inte blir bilfria, förklarade Catarina Elmsäter-Svärd.

För Vätternrundan och dess VD Eva-Lena Frick var ministerns positiva inställning till projektet ”30 bilfria mil” glädjande.

- Vår inställning är att vi ska nå 30 bilfria mil, men självklart ska det ske genom samförstånd mellan alla parter. Det är viktigt att vi hittar en lösning som fungerar under de timmar vi vill göra vägarna bilfria.

Nu kommer också Stafettvättern

Till 2014 är planerna att utveckla Vätternrundans Cykelvecka med ytterligare ett lopp, Stafettvättern.

- Genom andra stora arrangemang vet vi att det finns ett stort intresse för just lagtävlingar. Tanken är att lagen ska bestå av tre till fyra åkare och att man totalt cyklar ca 8-10 mil tillsammans, säger Eva-Lena Frick.

Dessutom har organisationen slutit avtal med provinsen Yanbian i Kina om att upplåta namnet Vätternrundan till ett kinesiskt cykellopp.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.