Ny kampanj för att rädda skolidrotten

Svenska Idrottslärarföreningen och Svenskt Sportforum vill vända den negativa hälsoutvecklingen för barn och ungdomar i Sverige. Ett flertal företag och kända profiler har gått samman för att skapa opinion för skolidrotten.

- Det krävs krafttag. Därför kan vi inte acceptera nedskärningarna av skolidrotten, att parklekar stängs och att anläggningar för sport och friluftsliv försummas, säger en av de ansvariga, Claes Forsberg.

- En timme fysisk aktivitet per dag är den miniminivå som behövs för att uppväga den hälsohotande livsstil som sprider sig som en farsot över västvärlden.

Fler stora företag har anslutit sig och ska supporta ett nytänkade. Därtill har projektet en rad ambassadörer, dvs välkända sportprofiler som Sarah Sjöström, Niclas Alexandersson, Jens Byggmark, Lotta Schelin, Alhadji Jeng, Magnus Wieslander, Niklas Kronwall och Johan Ryström. Engagerade är också personer som Pär Nuder, Jens Kärrbrink, David Lega, Johan Ryström, Niklas Wikegård och Niklas Jihde.

Bunkefloprojektet är ett exempel i raden av undersökningar som pekar mot samma slutsats. De barn och ungdomar som får tillräckligt med skolidrott under pedagogisk ledning mår bättre och grundlägger vanor som gynnar deras hälsa resten av livet. De har lättare att koncentrera sig och förbättrar därmed sina resultat även i teoretiska skolämnen.

- Vi inom Svenskt Sportforum gör allt vad vi kan för att aktivera barn och vuxna. Vi stöttar allt från motionslopp, knattelag i innebandy till elitidrottare och klubbar i alla tänkbara sporter. Det gör vi utifrån en kommersiell plattform men även för att vi tycker att en aktiv livsstil är viktig för alla människor och bra för vårt samhälle, menar Claes Forbserg.

- Vi vill helt enkelt vara goda medborgare. Vi har en ambition att hjälpa så många som möjligt som har idéer och projekt för att få ett rörligare och friskare Sverige.

För detta ändamål har Sportforum skapat en fond där pengar ska delas ut som stipendium. Mottagarna utses av Svenskt Sportforums styrelse

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.