Frågetecken runt SM-finalen

Publiksiffran var den sämsta sedan 1999. Men Vip-tältet och Bandybaren uppskattades. Det blev kontentan när Uppsala hade mobiliserat, mycket tack var konkurrensen från Göteborg om ansvaret för SM-finalerna i framtiden.

Förbundsordförande Håkan Ramsin varken ville eller kunde medge en tveksamhet:- Det känns väldigt bra, vi inledde helgen med en fantastisk gala och den ska vi bygga vidare på. Jag tycker också att det här med att ha en samlad dag har varit bra, även om det gäller att pröva sig fram lite i framtiden.Att fjolårets 21 576 personer nu blev 19 513 förklarar Ramsin med vilka lag som spelade:- Hammarby och även till viss del Västerås lockar mycket folk, och på damfinalen fanns ingen igen klack från AIK-representerad.Bandybar och vip-tält



Uppsala präglades av bandyfinalen i flera dagar. Bandyfrukost servades på en rad restauranger och inne på arenan fanns nya inslag i form av Bandybaren, öltältet där åskådarna kunde köpa starköl, och Vip-tält, där det förutom flytande förtäring fanns mat, värme och coverband. Såväl den allmänne åskådaren som vipgästen uppskattade nymodigheterna.

I övrigt var inte finalen som event betraktat särskilt utvecklat. Att slå i en sjutumsspik eller ta sig an en klättervägg möttes av ett begränsat intresse.

Fredagskvällens gala och lördagens bankett förgyllde helgen, men enbart för vissa.

Håkan Ramsin ser årets evenemang som ett första steg mot att utveckla finaldagen till en större upplevelse än bara själva matcherna:

- Jag myntade uttrycket att det är Sveriges Super Bowl. Det är helt unikt, och bandyfinalen har under flera år varit större än bandyn själv. Det är ett brett folkligt event där alla vill vara med. Det finns väldigt goda förutsättningar att utveckla det ännu mer, och vi är bara i början av den utvecklingen.

Han möttes av kritik från bandydamerna som tyckte att deras final blev bortglömd. Det fanns synpunkter om biljettpriserna. Därtill noterades att det var färre journalister än vanligt på plats.

- Jag är jättenöjd med helgen, men visst finns en liten besvikelse över att vi inte slog publikrekordet, tyckte kommunens bandygeneral Solveig "Solan" Nilsson.

Intäkter för Uppsala

För Uppsala har finaldagarna stor betydelse.

- Vi har alltid gjort ett samhällsekonomiskt plus på SM-finalen, säger Magnus Lohe som marknadsför kommunen.

Bandyfinalen är Uppsalas största arrangemang.
- Vi har jobbat på att utveckla SM-finalen hela tiden, från början var det bara 12 000 personer nu är det runt 20 000 på läktarna.

Två tredjedelar av besökarna kommer utifrån och de gör av med drygt tusen kronor för varje dygn här.
- Vi har lärt oss av Göteborg som är experter på området då det gäller att jobba med olika evenemang av den här typen och har gjort det i 10-15 år. Det handlar inte bara om biljettförsäljning utan om allt från att hotellövernattningar, mat, dryck och souvenirer, fortsätter Lohe.
Kommunen och bandyförbundet har en uppgörelse som sträcker sig över 2009.

- Det finns väldigt goda förutsättningar att utveckla finalerna ännu mer, och vi är bara i början av den utvecklingen.Vi ska ha fram till 2012 på oss att utveckla ett event med 50 miljoner kronor i omsättning och 50 000 åskådare, säger Håkan Ramsin som ser hur finalerna 2012 spelas på nya nationalarenan.
- Absolut. Det är så långt gånget att vi för diskussioner med nationalarenan. Vi har resonerat grovt kring villkoren, men det finns inget formellt avtal.

Kan utveckla finalerna

Hur summerar du årets bandysäsong?
- Publiktillströmningen i elitserien har ökat med 11 procent och tv-tittarsiffrorna med 38-39 procent.Vi måste ha fler hallar för att fortsätta öka publiktillströmningen. Erfarenheterna hittills styrker det fullt ut, och hallar kommer ge oss en yngre och mer blandad publik.
Hallar i all ära, men då räcker bara Nationalarenan, annars kommer inga 20 000 personer in.

- Vi har en "Vision 2017" som bland annat handlar om fler hallar och mer tv-tid. Dessutom måste vi utöka bandyn i storstadsregionerna, det är där människor finns. Ett elitlag i Göteborg, ett i Malmö och ytterligare ett i Stockholm vore inte fel tycker jag.

Den 14 juni samlar han sin styrelse, då ska beslut fattas om SM-finalerna 2010. Uppsala eller Göteborg är frågan.

- Vi hade långt gångna diskussioner med Göteborg, men vi tvingades skjuta på beslutet. Nu får vi ta ställning till de två nästkommande åren den 14 juni. De fördelar som Göteborg har är förutom att utveckla bandyn att de är väldigt duktiga på events. Jag tror att vi skulle kunna lära oss mycket av att jobba med dem.

/Foto: Mats Gustafsson


”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Skytteholms idrottsplats, grannen som s a s blev kvar när Råsunds revs, ska nu bli en fullvärdig arena med större huvudplan,  större läktare och här blir det totalt tre fullstora elvamannaplaner och en sjumannaplan. Solna stad satsar på anläggningen som blir hemmaplan för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag och en fast plats för AIK:s akademi.Allt blir möjligttack vare en överenskommelse med företaget JM AB.

Röda siffror i bokslutet, minus 17 miljoner och 10 miljoner i sparbeting. Dåvarande förbundsordföranden, Christer Englund, fick skynda till banken för att lånevägen säkra förbundets drift.
Det var den ekonomiska verkligheten efter 2013 års VM i Globen, där Tre Kronor under Pär Mårts landade ett VM-guld.
VM-general då, som nu inför kommande mästerskap i Avicci Arena i maj 2025 var Tony Wiréhn,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Champions League kommer tillbaka ! Vipalay Group har lyckats i förhandlingarna och kunde på onsdagen gå ut med nyheten. Från och med i höst sänds världens största klubblagsturnering åter i Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.