Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Lagrell har både rätt och fel"

Lars-Åke Lagrell har självfallet rätt i att Svenska Spels avtal med SvFF på intet sätt är i farozonen. Här gör TV4 slutsatser som det inte finns fakta bakom. Det är troligt att Svenska Spel samverkar med SvFF på både tre, fem, tio och 30 års sikt oavsett om vi har spelmonopol eller spellicens. Parterna tjänar på att samverka, den finaste grunden för avtal som finns.

Fotbollen är den idrottsaktör som tjänar mest pengar på Svenska Spel och det är på intet sätt förvånande att Lagrell också försvarar spelmonopolet i sitt brev till oss, det ingår så att säga i SvFFs åtagande i samarbetet med Svenska Spel.

En gynnsam konkurrens

Sen har Lars-Åke fel, en spellicens behöver inte innebär mindre pengar till idrotten. Det principiella resonemanget är lätt att förklara.

Bankerna som agerar i en kartelliknande form har kunnat dra ner på sin marknadsföring, konkurrens och reklam är liksom motstridigt hela idén med en informell kartell med Mediamarkt måste satsa mer i den mördande konkurrens de lever i.

Med en spellicens och 20-30 bolag som konkurrerar om våra plånböcker kommer marknadsföringskostnaden att vara hög och idrotten är en självklar mediakanal för spelmarknaden.

Idrotten får inte ett öre

Idag hamnar alla pengar hos Bonnier och Shipstedt eftersom idrotten inte fått ta emot reklampengarna från de utländska spelbolagen. 

Svenska Spel och ATG försvinner inte heller utan kommer att vara de stora aktörerna under mycket lång tid även med spellicens.

Många förbund kan öka sina intäkter ordentligt och samma gäller de stora lagen. Att Lagrell fått för sig att försäljningen av lotter som föreningarna utför försvinner är förvånande.

Inget ansvar, men...

Varför skulle någon lägga ner den försäljningen där man dessutom lyckats med konststycket att införa oreglerat barnarbete utan avtalsenlig lön på ett sätt som H&M hade blivit uthängda i alla media för.

Svenska Spel är heller inte på något sätt en mer ansvarstagande spelaktör. De kränger så mycket de kan utifrån regeringens krav på maximalt med skatter och utdelning helt utan hänsyn till spelmissbrukarna. Danmark med spellicens och halva befolkningen lägger dubbelt så mycket som vi på att hantera spelmissbruken.

Svenska Spel har dock fram till i förrgår varit en aktör som levt efter devisen ”Vi älskar idrott” och agerat som generell supporter även av de förbund som inte kan leverera lönsamhet genom motprestationer.

Det stora kardinalfelet

Det är den delen som bolaget nu beslutat sig för att lägga ner. Det är kortsiktigt förmodligen lönsamt men så länge inget beslut om spellicens är fattat hade det varit mer affärsmässigt korrekt att behålla stödet från idrotten i syfte att bevara monopolet.

Nu kan Svenska Spel ta bort sin Payoff och det är här jag tror de gör fel.

Alla företag behöver ett högre syfte än att berika sina ägare.

Ett Svenska Spel som bara agerar kvartalsmässigt rationellt får ingen plats i hjärtat hos sina kunder.

I synnerhet i en framtida konkurrens så är ett högre syfte en mycket viktig del av framgångsrik marknadsföring.

Dan Persson

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.