"Beroende av kommunerna"

Även om ridsporten har en positiv trend ägs allt fler ridanläggningar av landets kommuner och beroendet är mycket starkt. Ekonomiskt stöd är ett krav från många föreningar.
De flesta ridklubbar i landet är mycket beroende av ett ekonomiska stöd från kommunerna. Foto: TT

 

Faktum är att ett kommunalt stöd är avgörande för ridklubbarnas existens. Det visar en undersökning som företaget Novus gjort bland ridklubbar och kommuner på uppdrag av Svenska Ridsportförbundet.

Undersökningen är en uppföljning på en webbenkät från 2013 och handlar om att hitta argument för klubbarna vid en kommundialog.

"Måste förstå oss bättre"

- Många kommuner satsar på ridsporten och nya hästanläggningar, men många beslutsfattare har fortfarande dålig koll på vad det verkligen kostar att driva anläggningarna och hur driften ska planeras, säger Markku Söderberg, ordförande i Ridskole- och anläggningssektionen.

Här är fakta för rid-Sverige:

• Hälften av ridklubbarna har ökade driftkostnader. 

• Fyra av tio ridklubbar har ökat sin omsättning.

• Nästan sex av tio av ridklubbar visade ett positivt resultat år 2015

• Åtta av tio ridklubbar får någon form av bidrag – tre av fyra via kommunen. 

• Två av tio uppger att bidragen har minskat.

• Drygt en av tre säger att antalet medlemmar ökat senaste 24 månaderna.

Stor del till driften

Av det en ryttare betalar går cirka 73 kronor till rena anläggningskostnader, underhåll och reparationer av fastigheten 

- En annan stor del av priset går till hästar, hästhållning och utbildad personal, säger Markku Söderberg.

Medlemmarnas pengar går till stor del dirrekt till driften. Det är alltså kostnader som klubbarna bär själva.

Mer än bara ridskola

Så tunga att kommunerna måste vara stödja verksamheten och i många fall är det en förutsättning för verksamhetens existens.

- Ofta vill kommunerna hjälpa till men de vet inte riktigt hur de ska göra.

- Därför är det viktigt att vi fortsätter att vara tydliga och berätta om vad som kostar och hur vi använder våra anläggningar till mer än att bara rida, som till exempel aktiviteter för ryttare med funktionsnedsättning, samarbete med skolor och integrationsprojekt, säger Markku Söderberg som själv är ridskolechef hos Lunds Civila RF.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.