Exklusiv arena med jätteskulder

I maj 2008 erövrade Stabaek klubbens första ligatitel och vägen till stjärnorna var därmed utstakad. Fortsättningen har dock blivit en annan. Arenan kostade 585 miljoner och klubben har haft stora ekonomiska problem. Hela förloppet har otäcka liknelser med vad som sker just nu hos Malmö FF.

Klubben hade under många år projekterat en ny arena och i januari 2009 spelades premiärmatchen på nybyggda Telenor Arena mot IFK Göteborg.

585 norska miljoner

I februari kom AC/DC på besök och i april uppträdde Tina Turner på arenan under sin 50-årsjubileumsturné. Stadion kostade 585 norska miljoner kronor att bygga och ägarskapet var splittat mellan två parter, Staebek ägde 50 procent och finansmannen Kjell Ulrichsen ägde den andra halvan.

Det var ett högprofilbygge där den norska teleoperatören Telenor i juni 2008 tecknade ett tioårigt avtal för namnrättigheten värt 115 norska miljoner. Jørgen Roll, direktör i Stabæk Event, konstaterade stolt att det var det största sponsoravtalet i Norges historia inom kultur- och idrott.

Men sagan var för god för att vara sann. Redan i juni 2009 konstaterades att arenan var en stor belastning för klubben. Kostnaderna för bygget hade överskridits och fastighetsbolaget hade inte lyckats hyra ut samtliga lokaler. Driften av arenan blev också dyrare än förväntat och Staebek stod helt plötsligt på ruinens brant.

Rekonstruktion av hela upplägget

Det blev en rekonstruktion under hösten 2009 där klubbens elitverksamhet avknoppades från koncernen Stabaek Holding och tio investerare köpte loss Stabaek Fotboll AS för en spottstyver för att sedan skjuta till det kapital som krävdes för att undvika en konkurs.

Kjell Ulrichsen köpte Stabaeks 50 procent i arenan och ett avtal tecknades där Stabaek Holding hyr ut arenan till Stabaek Fotboll AS för 9 norska miljoner per år. Ett pris som uppenbarligen visade sig för lågt och i höstas utbröt det ett storbråk mellan de båda intressenterna.

Ulrichsens fastighetsbolag Stabaek Holding hotades av konkurs och i december 2010 fastslog en norsk domstol att arenan var värdelös för dess kreditgivare. Så sent som vid årsskiftet var det fortfarande oklart huruvida Stabaek skulle spela vidare på Telenor Arena eller ej.

Måste ta till nyemission

Den 7 januari tecknades dock ett nytt avtal som innebär att Stabaek även i fortsättningen kan nyttja arenan. Klubben behöver dock 20 miljoner norska kronor i nyemission för att säkerställa sin verksamhet.

När man ser Malmö FF:s ekonomiska utveckling under de första två åren på Swedbank Stadion är det svårt att inte snegla på vad som har hänt i Stabaek.

Även om MFF inte riktigt är där, så blir det mer och mer tydligt att man har överinvesterat i sitt arenabygge. Klubbens ansvariga pekar på att man fortfarande är har 78 miljoner kronor i eget kapital, men hälften av pengarna är investerade i ett projekt vars marknadsvärde understiger dess anskaffningskostnad, med råge.

Skulle MFF nå Champions League så köper man sig tid, och man får ett välbehövligt och stort inflöde av likvida medel och vi kommer att få läsa om klubbens ekonomiska succé. En sådan succé är dock inte någon produkt från nyttan av den nya arenan. De höga kostnaderna för att bruka arenan kvarstår. Och om Malmö FF misslyckas i kvalet till Europacuperna, då väntar en vardag i den extremt konkurrensutsatta allsvenskan där kostnaden kan visa sig vara en enorm nackdel i konkurrensen.

Kristof Vogel
http://osynligahanden.blogspot.com/

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.