Tvist skakar arenan

Varken hockeystjärnorna i Linköpings HC eller publiken märker något, men cirka 15 östgötaföretag har ännu inte fått betalt för bygget av Cloetta Center. Foto: Mats Gustafsson Cloetta center i Linköping invigdes fredagen den 3 september 2004. Sverige fick en av sina största och vackraste inomhusarenor. Men redan då hade tvisten om slutbetalningen börjat och än i dag har flera hantverkare inte fått betalt för sitt arbete.

Cloetta center i Linköping invigdes fredagen den 3 september 2004. Sverige fick en av sina största och vackraste inomhusarenor. Men redan då hade tvisten om slutbetalningen börjat och än i dag har flera hantverkare inte fått betalt för sitt arbete. 

– Det här var ju ett monument man ville vara med på, det handlade inte bara om pengar. Jag var stolt över att få göra ishallen, det tyckte jag var jätteroligt, säger Mattias Knutsson, plåtslagare.

Vad är konsekvensen för dig?

– Vad gör man, det är bara att kämpa, man käkar på checkkrediter, det är inget annat att göra, säger Knutsson till Östgöta-Correspondenten. 

Varken hockeystjärnorna i Linköpings HC eller publiken märker något, men cirka 15 östgötaföretag har ännu inte fått betalt för bygget av Cloetta Center. Foto: Mats Gustafsson

Byggaren är den finska koncernen YIT och beställare är Linköpings sportfastigheter AB. Cloetta center är byggt på totalentreprenad. I det här fallet innebar det att beställaren inte i detalj specificerade hur bygget skulle se ut, men i beställningen beskrivit vad byggnaden ska klara av.

Det var villkoren som entreprenören YIT accepterade till ett fast pris. Men nu har nu byggkoncernen YIT och det kommunala bolaget LSAB tvistat sen sommaren 2004.

Enligt kontraktet har LSAB rätt att hålla inne fem procent av kontraktssumman tills bygget är slutbesiktigat och godkänt. Fyra av de största entreprenörerna har haft tillåtelse att fakturera LSAB direkt för att slippa administrativa extra kostnader, men inte de heller får full betalning förrän tvisten mellan beställare och totalentreprenör är löst. 

Vid besiktningen hade myndigheterna synpunkter på tillgängligheten för handikappade och man var inte överens om en del extraarbeten. Men de största anmärkningarna gällde kylanläggningen som inte gav tillräckligt med kyla.  

Vid sådana här omfattande byggen brukar byggaren och beställaren mötas en sista gång och mestadels bli överens i ett slags byte - de sista pengarna mot att de sista detaljerna blir åtgärdade. Men i Cloetta center ställer kyla, tillgänglighet och tillägg till problem.  

Hockeystjärnorna i Linköpings HC märker ingenting, inte heller publiken, men cirka 15 östgötaföretag har fått agera bank, några har varit nära att gå i konkurs, för att arenan skulle bli verklighet.

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Skytteholms idrottsplats, grannen som s a s blev kvar när Råsunds revs, ska nu bli en fullvärdig arena med större huvudplan,  större läktare och här blir det totalt tre fullstora elvamannaplaner och en sjumannaplan. Solna stad satsar på anläggningen som blir hemmaplan för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag och en fast plats för AIK:s akademi.Allt blir möjligttack vare en överenskommelse med företaget JM AB.

Röda siffror i bokslutet, minus 17 miljoner och 10 miljoner i sparbeting. Dåvarande förbundsordföranden, Christer Englund, fick skynda till banken för att lånevägen säkra förbundets drift.
Det var den ekonomiska verkligheten efter 2013 års VM i Globen, där Tre Kronor under Pär Mårts landade ett VM-guld.
VM-general då, som nu inför kommande mästerskap i Avicci Arena i maj 2025 var Tony Wiréhn,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Champions League kommer tillbaka ! Vipalay Group har lyckats i förhandlingarna och kunde på onsdagen gå ut med nyheten. Från och med i höst sänds världens största klubblagsturnering åter i Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.