Kräver statlig anläggningsfond

Nyvalde, i våras, RF-ordföranden Karl-Erik Nilsson, var rejält missnöjd över regeringens förslag till budget för idrotten 2024.

 Han efterlyser ett ökat anläggningsstöd, gärna i form av en statlig anläggningsfond, ett ökat grundstöd till idrottsrörelsen, samt fortsatt oförändrat stöd till studieförbundet, SISU, Idrottsutbildarna.

I ett pressmeddelande efterfrågar, Karl Erik Nilsson, tidigare ordförande i Svenska Fotbollförbundet,  ett nytt tänkande i  regeringen, med adress främst riktat mot idrottsminister Jakob Forssmed, kd).

Det är en ständig kamp om pengarna i regeringen. Och där kommer idrotten till korta.

-Staten måste våga tänka nytt, ekvationen är egentligen enkel. Utan en plats att vara på finns det ingen idrott.

- Behoven är trängande och jag vill att staten tar ett större ansvar och skapar en anläggningsfond så att vi tillsammans, staten, kommuner och idrottsrörelsen kan bygga innovativa och nya anläggningar, säger Karl-Erik Nilsson.

Oförändrade 2,1 miljarder

Anslaget för 2024 är oförändrat mot tidigare,  2,1  miljarder kronor.

 RF:s ordförande pekar på ett gediget forskningsunderlag, som visar att fysisk och psykisk aktivitet är starka åtgärder mot ökat stillasittande och växande samhällsklyftor.

-För en stark och självständig idrottsrörelse krävs resurser, det är centralt för att bedriva och utveckla den verksamhet som finns i landets alla idrottsföreningar.

- Det är en nödvändighet för att idrotten ska kunna fortsätta att vara en motor för folkhälsa, inkludering och att kunna erbjuda en meningsfull fritid för barn och unga, poängterar Karl-Erik Nilsson.

Regeringens förslag om neddragningar inom folkbildningsområdet  möter också besk kritik från RF. Karl-Erik Nilsson påminner om att SISU, Idrottsutbildarna är Sveriges största studieförbund och har verksamhet i landets samtliga 290 kommuner.

-Sverige har en lång tradition av folkrörelser, och dra ned stöd till all folkbildning i en tid när det behövs som mest är anmärkningsvärt.  I ett demokratiskt och öppet samhälle är folkbildningen en väsentlig beståndsdel, betonar Karl-Erik Nilsson. 

"Minska när vi behöver öka"

I arbetet mot matchfixning och olaglig spelverksamhet föreslår regeringen att Spelinspektionens anslag ökar med 10,8 miljoner för 2024. För 2025 och 2026 föreslås fortsatta anslagsökningar med 15,6 miljoner respektive 18,6 miljoner. Finansinspektionens anslag föreslås öka med 4,5 miljoner kronor, ett belopp som öronmärks för att stärka samarbetet med Spelinspektionen.

-Spelinspektionens arbete bidrar till att skydda svensk idrott från att undermineras av organiserad brottslighet, fastslår Jakob Forssmed, idrottsminister.

Anslagen ska ses mot bakgrund av att uppfylla kraven för Europarådets konvention om manipulation av resultat inom all idrott.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.