"Ett svek från politikerna"

 

Nu kommer notan för Tillväxtverkets pandemistöd som började betalas ut våren 2020. Den statliga myndigheten kräver i återbetalning  av svenskt föreningsliv 72 603 391  kronor.

Totalt ansökte och beviljades idrotten ersättning med 165 737 037  kronor, att användas för korttidsarbete och permittering av personal under pandemin.

Redovisning och rapportering - här skiljer sig synen på beteende avsevärt mellan Tillväxtverket och Idrotten

 

På myndighetens hemsida och under fliken ”Statistik om korttidsarbete” redovisas samtliga föreningars beviljade belopp och återkrav.  Allt från ishockeyns koncernliknande bolagsbildningar till mindre gymnastikföreningar, Bland de som år betalningsskyldiga finns SHL-laget Örebro som krävs på 7 073 603  kronor.

 

 

-Det är ologiskt och orättvist, myndigheten behandlar idrotten enligt samma regler som gäller för vinstdrivande aktiebolag. Det är en stor besvikelse, säger Mikael Johansson, klubbdirektör i Örebro.

 

Vägrar ta hänsyn

 

-Vi anser att vi ansökt på ett korrekt sätt, men det är tydligt att myndigheten vägrar ta hänsyn till den struktur som vi har med olika bolag inom Örebro Hockeykoncern.

 

Örebro har överklagat återbetalningskravet till första instans, en klagan som avslogs.

 

-Med en bristfällig motivering, konstaterar Mikael Johansson

 

Under måndagen mottog Tillväxtverket en skarpt formulerad protestskrivelse från  en samlad idrottsrörelse, med RF ordföranden Björn Erikssons underskrift. Även representanter från ishockeyn, fotbollen och Arbetsgivaralliansen står bakom att myndigheten återtar sitt miljonkrav.

 

 I brevet heter det bland annat:

 

”När Tillväxtverket i efterhand granskat de utbetalda stöden och beslutat om återbetalningsskyldighet är det uppenbart att Tillväxtverket endast använt  ”vanliga” företag för att jämföra idrotten med vid bedömning av rätt till stöd. De har missat vad en idrottsförening jobbar med och efter vilka premisser verksamheten bedrivs”.

 

-Jag har svårt att förstå att Tillväxtverket så grundligt tycks ha missuppfattat sin uppgift. Bakgrunden till stödet var ju att vi som arbetsgivare skulle överleva en kris och inte behöva säga upp personal, säger Mikael Johansson i Örebro.

 

-Nu hävdar myndigheten att företag/föreningar som inte ger vinster inte är hållbara. En jämförelse som haltar, idrottens föreningar ska inte vara vinstdrivande, och i den mån vinster uppstår återinvesteras vinsten i den fortsatta verksamheten. Att många föreningar har en hundra årig-existens tycks Tillväxtverket inte känna till, avslutar Mikael Johansson.

 

Flera fotbollsallsvenska klubbar, bland annat Sirius och AIK, har också de krav på återbetalning i flermiljonklassen. Vid fotbollens upptaktsträff på Quality Hotel vid Friends Arena uttryckte Mats Enquist stor frustration, enligt TT.

 

Har blivit svikna

 

-Vi känner att vi blivit svikna och lämnade utanför. Den här hanteringen är både oschyst och ohemul och ett svek från de politiker som lovade att vi skulle vara berättigade till stöd, sade han i sitt inledningsanförande.

 

Det stora kravet, över 72 miljoner kronor, bäddar för långa rättsliga processer. Örebro signalerar för en strid ända upp i högsta instans, det vill säga Högsta Förvaltningsdomstolen, som är högsta instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna. Huvuduppgift är att skapa prejudikat.

 

Idrottens Affärer har via Tillväxtverkets presstjänst sökt företrädare för Tillväxtverket. De har inte återkommit.

 

Tillväxtverket hör hemma under klimat och näringslivsdepartementet. Ansvarig minister är Ebba Busch (kd)

 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.