Bordtennisförbundet på stark offensiv

Svenska bordtennisförbundet växlar upp rejält! Efter succén vid lag-VM i Halmstad i månadsskiftet april/maj där Sveriges herrar tog brons har allt tagit fart. 

Det svenska laget erövrade tredjeplatsen i lag-VM i Halmstad Arena och tack vare den framgången har bordtennisen fått ett uppsving. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Det blir förändringar i toppen men någon ersättare för Ulf ”Tickan” Carlsson är inte klar.

Bordtennisförbundet har sinhemvist i Köping sedan årsskiftet 2013/14. Anledningen till flytten från Stockholm var då ett minskat bidrag med 1 miljon kronor från RF. Det var ett beslut i motsatt riktning mot vad andra förbund gör. Merparten söker sig till Huvudstan, bordtennisen har gjort tvärtom.

Sänkte kostnaderna

- I och med flytten sänkte vi våra kostnader med en fjärdedel. I minskningen ingick också att två kanslitjänster försvann, säger Förbundets ordförande Petra Sörling.

Hon har varit styrelseledamot i 15 år och är ordförande sedan 2013.

-Nu har vi ekonomin i balans och har råd att växla upp. VM i Halmstad betydde mycket PR för oss, inte minst att SvT sände 40 timmar. Det innebar att vi nådde ut till många.  Vi gjorde ingen ekonomisk vinst på VM, Halmstad kommun var ekonomiskt ansvarig, men vinsten var det ökande intresset för bordtennisen, säger Petra.

Här är nyordningen

Thomas Buza, 46, från Helsingborg, blir ny förbundschef. Han har varit med länge i pingisen både som spelare och ledare och var marknads-och kommunikationschef vid VM i Halmstad.

Mikael Andersson blir sportchef. Han har varit förbundskapten för Danmark. Mikael har varit ansvarig för utbildning och utvecklingsfrågor vid det internationella förbundet. Han var teknisk ansvarig vid VM i Halmstad.

Thomas och Mikael tillträder sina nya tjänster den 1 september.

Thomas Buza efterträder Mikael Peterson, som varit förbundschef i fyra år. Mikael blir administrativ chef i Bordtennisförbundet.

En ny ledningsgrupp bildas med målsättningen att utveckla Sverige som bordtennisnation. Förutom Buza, Mikael Andersson och Mikael Peterson kommer Max Ansbro också att ingå. Han ansvarar idag för marknad, kommunikation och event men kommer i framtiden att få en tyngre och mer affärsutvecklande roll.

Ingen ersätter ”Tickan”?

Vad händer med Ulf ”Tickan” Carlsson, 57? Han sade upp sig efter VM i Halmstad. ”Tickan” var ensam förbundskapten i sex år men ifjol blev det en förändring. Peter Blomquist och Peter Andersson blev nya i rollen som kaptener. En förändring som ”Tickan” inte var helt nöjd med. Hans kontrakt med Bordtennisförbundet går ut vid månadsskiftet augusti/september.

Det är inte säkert att ”Tickan” kommer att ersättas. Det kan bli så att Blomquist och Andersson, som har deltidstjänster nu, blir förbundskaptener på heltid. 

- Det blir en uppgift för Mikael Andersson att lösa, säger Petra Sörling.

”Tickan” förde Halmstads BTK till SM-guld i år, det första på 15 år, och han kanske nöjer sig med att vara tränare för klubben i fortsättningen.

Historiskt i Halmstad

VM i Halmstad blev historiskt när Nord -och Sydkorea sensationellt bildade ett gemensant lag. Samarbetet blev en världsnyhet och följdes upp med ett möte i Pyongyang i juni, dagen efter det historiska mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore.

 Petra Sörling, vice finanschef i ITTF (det internationella förbundet) sedan 2009, deltog i möten där det beslutades att de Koreanska länderna ska ha ett gemensamt lag också i fortsättningen.

 Petra sommockså är vd för Culture Casbah i Rosengård, Malmö, hann lagom komma hem från Nordkorea innan nästa resa väntade – veteran-VM i Las Vegas, som avslutades den 24 juni.

Svenska guld i Las Vegas

Där blev det stora framgångar för Sverige. Petra och danskan Pia Toelhöj blev världsmästare i dubbel i klassen DD45. Jörgen Persson vann singelklassen, H 50. Dessutom blev Jörgen och Erik ”Ekan” Lindh guldmedaljörer i dubbel, H 50.

Bordtennisförbundet har 40 000 medlemmar.

- Det är en bra siffra men vi behöver få upp medlemsantalet bland ungdomarna, säger Petra Sörling.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.