6 miljoner till integration

Rena rama miljonregnet föll i dag över två föreningar. Edbyns IF och Alingsås HK får tillsammans med 6,1 miljoner kronor från Arvsfonden.
En rad olika projekt pågår eller startar nu runt om i Sverige för att hjälpa nyanlända att hitta rätt i samhället. Här har idrotten fått en stor roll. Foto: Erik Nylander, TT

 

Med projektet Föreningar tillsammans ska Edsbyn IF etablera en arbetsmodell där enskilda personer, föreningsliv, näringsliv och myndigheter arbetar tillsammans för att nyanlända ska etableras i Ovanåkers kommun. Projektet får stöd med drygt 4 miljoner kronor från Arvsfonden. 

"Något vi måste bidra till"

- Utanförskapet är Sveriges största sociala utmaning. Edsbyn IF:s projekt Föreningar tillsammans är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn och unga, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson. 

Han framhåller många goda idéer för att mottagandet och etableringen av nyanlända, men oftast saknas pengar. Men nu kan Arvsfonden träda in och hjälpa till.

Målet är att nyanlända barn och ungdomar och deras familjer ska bjudas in till många olika aktiviteter, för att öka möjligheten att hitta någon aktivitet som är intressant. 

Aktiviteterna syftar till att skapa nya kontakter och möten mellan deltagarna. Det ska bli möjligt när projektet ska samla information om föreningarnas aktiviteter i Ovanåker och sedan bjuda in till gemensamma aktiviteter. 

Målsättningen är att projektets blir en samverkan mellan föreningar och att aktiviteter fortsätter i ordinarie verksamhet.

Även i Alingsås handlar det om integration. Här gäller det projektet Boll och bildning. Alingsås Handbollsklubb vill att nyanlända ungdomar och klubbens medlemmar genom aktiviteter och ett kreativt samarbete ska få träffas. 

Projektet får stöd med drygt 1,2 miljoner kronor från Arvsfonden. 

Få bättre förutsättningar

Arvsfondens Hans Andersson betonar värdet av att få igång sådana här projekt i landet. 

- Här handlar det om att nå bättre förutsättningar för etablering, och en ökad förståelse för människor på flykt. Målgruppen är framförallt nyanlända barn och ungdomar och barn och ungdomar i klubben men också tränare, publik och övriga alingsåsare. 

Boll och bildning ska erbjuda träningstillfällen, fadderverksamhet, studiebesök, föreläsningar, teater och andra aktiviteter som ingår i ett bildningspaket. 

Projektet ska dokumenteras och involvera hela målgruppen för att sedan sammanställas i en bok.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.