Hur mycket hade han då tjänat?

Det är något av vägs ände... 2007 gjorde han sig av med sina pokaler och racketar. Inte nog med det, han sålde också sitt varumärke. Nu får Björn Borg sin sista utbetalning som totalt handlar om 450 miljoner.
Björn Borg bor numera med hustru Patricia på Ingarö utanför Stockholm. Foto: TT

 

”Kanske inte en av de smartaste grejer" som Björn Borg själv sa.

Det var 2006 som han fick ett ryck och bara ville bli av med saker och ting. Pokaler och racketar från de oförglömliga åren såldes och dessutom, han gjorde sig av med rätten till sitt eget varumärke.

Ett tio-årigt avtal

Företaget Worldwide Brand Management AB köpte rättigheten för 124 miljoner kronor och har utvecklat affärerna betydligt och senare skiftade bolaget namn till just Björn Borg AB.

I synnerhet kalsonger har blivit förknippade med tennislegendaren och dubble bragdmedaljören.

Björn Borg fick till ett avtal där han i tio år skulle få 1,5-2 procent av bolagets varumärkesförsäljning. 2016 är sista året, ytterligare en utbetalning ska alltså ske, men sedan är det slut. Hur mycket kalsonger och annat som än säljs får han ingen del av det.

De senaste åren har Björn Borg AB presenterat royaltyn i sina årsredovisningar och den har då legat på ungefär 1,95 procent av varumärkesintäkterna, uppger Dagens Industri.

- Den exakta tilläggsköpeskillingen är inte något vi går ut med men även tidigare har den legat på ungefär samma nivå som de senaste åren, säger Daniel Grohman, ekonomichef på Björn Borg AB.

Vad hade han då tjänat?

Det går ingen nöd på Björn Borg själv. Han fick 124 miljoner kronor när avtalet tecknades, han har fått cirka 300 miljoner kronor under åren och avslutar nu med 30 nya miljoner.

Totalt cirka 450 miljoner kronor att använda i livet.

Den automatiska frågan är vad han har kunnat tillgodoräkna sig om han behållit rättigheten till sitt eget varumärke? 

När Björn Borg blev ett varumärke var han själv delaktig och medverkade när kollektionen introducerades och växte i takt med att mer än kalsonger blev aktuellt. 

I dag har Björn Borg ett bolag registrerat i Sverige, Legend Marketing and Promotion.

Thomas Ejderhov

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Klädmärket Uniqlo kunde på tisdagen tillsammans  med SOK visa upp de nya kläderna för de svenska atleterna i OS och Paralympics i Paris. 
De svenska OS-satsningen beräknas totalt kosta dryga 100 miljoner.  Den 24 juli, en onsdag, inleds tävlandet men invigningen sker den 26 juli med avslutning söndagen den 11 augusti 2024.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.