- Finns passionen i svensk fotboll?

Som Idrottens Affärer tidigare berättat blir de största klubbarna i Europa allt större och starkare ekonomiskt, enligt Deloittes årliga undersökning Football Money League. Ska de svenska klubbarna kunna haka på gäller det att bygga både från botten och toppen, framkom på seminariet Fotboll & Pengar på torsdagen.

Real Madrid toppar för sjunde året i rad listan över de klubbar i Europa som har störst intäkter, 4,2 miljarder kronor, följt av Barcelona, Manchester United, Bayern München, Arsenal och Chelsea.

Publikunderlag och stark kultur

De 20 första lagen på listan kommer från endast fem länder: Italien, Spanien, Frankrike, Tyskland och England.

Gustav Vadenbring, Director och Financial Advisory på Deloitte, och den som redovisade undersökningen på konferensdagen Fotboll & Pengar i Sportbusines regi i Stockholm på torsdagen, förklarar varför:

- Det är länder med stora publikunderlag och där fotbollen är en stor del av kulturen. Det finns en passion för fotbollen som de andra länderna saknar. Samtidigt har de redan en väldigt stark position.

Tillsammans har de 20 största klubbarna ökat intäkterna med tre procent under 2011, och det i en tid när många av länderna i Europa har stora ekonomiska problem.

Supportrar inte så priskänsliga

- Fotbollsupportrar verkar inte vara så priskänsliga. Men det beror också på sportsliga framgångar, inte minst i Champions League. Schalke04 är ett exempel på det, som tagit sig in på en tionde plats på listan.

Schalke04 gick till semifinal i Champions League 2011. I år har klubben inte tagit sig till Champions League, vilket kommer att påverka placeringen på listan för 2012, enligt Gustav Vadenbring.

- Champions League påverkan på intäkterna är mycket stor. På nästa års lista kommer Napoli, som just nu spelar åttondelsfinal mot Chelsea, förmodligen att avancera uppåt i listan från 20:e plats. På vilken plats får resultaten i Champions League utvisa.

Nya vägar, nya intäkter

Förutom publikintäkter, som en följd av sportsliga framgångar, är det två saker som avgör klubbens intäktsmassa: TV-rättigheter och sponsorintäkter.

- Europa League är ett exempel på ökade intäkter när det gäller TV-rättigheter. Innan nystarten för några år sedan fick klubbarna dela på 400 miljoner kronor. I år är summan höjd till 1,4 miljarder kronor. Dessutom har det kommit fram nya distributionsvägar för att sprida TV-bilder, vilket ökar möjligheterna för klubbarna att tjäna mer pengar.

Inget svenskt lag finns med på listans topp 50. Frågan är hur de svenska klubbarna ska nå dit. Mats Enquist, nytillträdd vd för Svensk Elitfotboll, SEF, har en plan:

Bygga från toppen

- Vi har en tradition av att bygga från botten, det vill säga bredden. Jag tror tveklöst att vi behöver bygga från toppen också.

Stefan Andreasson, klubbdirektör i Elfsborg, håller med:

- Vi ska komma ihåg att det bara är 15 år sedan vi införde proffsfotboll i Sverige. Vi behöver få in mer pengar i svensk fotboll och visa för stora företag att svensk fotboll är attraktiv.

Köp en vd istället för en anfallare

Olof Lundh, Fotbollskanalen.se, vill se en annan användning av pengarna:

- Det behövs folk som kan hantera pengar i klubbarna. Istället för att köpa en bra anfallare, köp en bra vd eller marknadschef! Glöm inte att de två senaste klubbarna som var med i Champions League, AIK och Helsingborg, gick i konkurs. 

FC Köpenhamn är det skandinaviska lag som lyckats bäst på intäktssidan.

Egen arena skapar sidointäkter

- En av framgångsfaktorerna är den egna arenan som klubben satsade på för ett par år sedan. Den har genererat sidointäkter, bland annat från konserter. Här kanske finns något för svenska klubbar att studera?

Mats Enquist, vd i Svensk Elitfotboll, fyller slutligen på:

- Ju mer vi höjer den totala publikupplevelsen på arenan, desto bättre kommer det att gå för de svenska fotbollsklubbarna. Upplevelsen och den sportsliga utvecklingen går hand i hand.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.