Fler kommuner ökar stödet till idrotten

67 kommuner, eller 24 procent av de 278 som svarade på Riksidrottsförbundets enkät, uppger att de ökade sitt stöd till idrottsföreningarna under 2011.

Fortfarande är skillnaderna stora mellan olika kommuner. Mer än 500 kronor skiljer den kommun som ger mest och den som ger minst i kontant stöd per invånare. Skillnaderna är också stora på länsnivå där kommunerna i Örebro län i genomsnitt ger 156 kronor per invånare i kontantstöd, jämfört med 349 kronor i Jämtlands län.

Oroväckande svängningar

- Vi är naturligtvis glada att kommunerna ökar sitt stöd till idrottsföreningarna igen, efter förra årets nergång. Samtidigt är det oroväckande att svängningarna är så stora, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

- Med tanke på dagens allmänna ekonomiska osäkerhet finns en stor risk att pendeln kommer att svänga tillbaka nästa år igen.

Det kommunala stödet består inte bara av kontanta bidrag. I de flesta kommuner är satsningar på idrottsanläggningar ännu viktigare. Även här har det skett en positiv förändring.

Många ökade driftsbudgeten

37 procent av kommunerna ökade sin driftsbudget för kommunala idrottsanläggningar och 20 procent höjde bidragen till föreningsägda anläggningar. Motsvarande siffror 2010 var 23 respektive 10 procent. Antalet kommuner som subventionerar föreningarnas lokalhyror har också ökat från 215 till 225.

- Stödet från kommunerna är ofta helt avgörande för de lokala idrottsföreningarna. Idrottsstödet måste ses som en investering för framtiden, inte en kostnad. Att bara 47 kommuner har antagit någon form av idrottspolicy är ett tecken på att alldeles för få har tänkt igenom vad de vill med sitt idrottsstöd, säger Karin Mattsson Weijber.

Fotnot: Riksidrottsförbundet har under flera år regelbundet låtit CMA Research kartlägga kommunernas idrottsstöd. Svarsfrekvensen är hög, i år svarade 278 av landets 290 kommuner på enkäten. Kartläggningen gjordes i början av året, då 2011 års budget var fastlagd

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.