En devalverad allsvenska

Allsvensk avspark – med mindre budgetar, därmed färre spelarköp och mindre trupper. Det är en allmän återhållsamhet och det gäller även för klubbar med en relativt god ekonomi. Egna talanger går före inköp av stjärnor.

Vissa klubbar har det ändå rätt bra, som Malmö, Kalmar, Göteborg, Häcken, Elfsborg och även Örebro. Men exempelvis Halmstad har gjort sin största förlust någonsin, Trelleborg räddas av finansmannen Rune Anderssons gåva på 6 miljoner och Djurgården tvingades redovisa ett underskott på nära 13 miljoner för 2008 och fjolåret kan bli ännu sämre.

Sälja de bästa och tjäna pengar

Spelare får gå liksom kanslianställda och personer knutna till laget. Alla klubbar har också det gemensamma att de hoppas på lukrativa spelarförsäljningar. Det räddar det ekonomiska slutresultatet.

De senaste tillgängliga siffrorna för allsvenskans ekonomi är från 2008. Det året noterade de allsvenska klubbarna tillsammans med ett litet överskott på 8,2 miljoner kronor, rapporterar Ekot efter att ha synat räkenskaperna. Men det berodde på att ett antal spelare flyttade utomlands.

Tittar man enbart på själva driftsresultatet och inkomster (tv-pengar, biljettintäkter och tröjor) och utgifter (främst löner) blir det bakslag och underskottet är så stort som 71,7 miljoner. Faktum är att endast en gång de senaste åtta åren har allsvenskans driftsresultat visat plus.

Återhållsamhet gynnar klubbarna

Djurgårdens vd, Alf Johansson, konstaterar:

- Vi skiljer oss inte från de flesta företag, utan 80 procent av våra kostnader är personalkostnader och det är där som nedskärningarna har gjorts. 

I Gais anser klubbchefen Sebastian Arby att tvånget om återhållsamhet gynnar klubbarna.

- Det finns en insikt om en viss form av självsanering, en kostnadsmedvetenhet. Vi har till exempel haft en löneökning på spelartruppen på 40 procent senaste två åren, jag tror man kommer titta mer på egna ungdomar, säger Sebastian Arby.

Motsägelsefullt AIK-år

Annela Yderberg, vd i AIK,  kan se tillbaka på ett motsägelsefullt 2009 med sportsligt succé och ekonomisk turbulens. AIK vann både cupen och allsvenskan men klubben gick back med 6 miljoner kronor.

Klubben har också tagit ett stort lån på 15 miljoner kronor för att omstrukturera ekonomin. Nu sägs man vara på god väg och kommande matcher i Europa föder förhoppningar.

- Vi har väldigt trögrörliga kostnader och lättrörliga intäkter. Om de sportsliga framgångarna uteblir viker intäkterna rätt snabbt, säger AIK fotbolls vd Annela Yderberg och medger att hon har svårt att acceptera att kostnaderna för arenahyra och löner är desamma oavsett hur bra laget spelar.

Revisorn är överraskad

Nu när allsvenskan startar räknar eller hoppas över 70 procent av klubbarna med ett bättre ekonomiskt resultat i år jämfört med i fjol, enligt Ekot.

- Min känsla är att lågkonjunkturen är på väg att ebba ut. Man kan skönja en tillförsikt på marknaden, om vi nu bara snackar om Örebroregionen, som är mycket större än den var, säger Jan Karlsson, vd för Örebro SK.

Torbjörn Westman, revisor på Deloitte, säger till Ekot att han är överraskad av att så många klubbar tror på en bättre ekonomi.

- Har man satsat på ett antal spelare och att bygga upp en organisation för att exempelvis komma ut i Europa och sedan inte lyckas, då är det svårt att svänga om på en kort period, säger Torbjörn Westman.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.