Idrott är dyrt, men värt pengarna

Många föräldrar har barn som är aktiva inom en eller flera idrotter. Tycker de att de får valuta för pengarna? Svaret är ja, visar Riksidrottsförbundets undersökning där föräldrar till barn mellan 7-15 år svarat på frågor om vad barnens idrottande kostar.

Undersökningen, som även genomfördes 2003, är gjord av CMA Research. Den bygger på drygt 2300 svar och tittar på kostnaderna i tio olika idrotter: basket, fotboll, friidrott, golf, gymnastik, innebandy, ishockey, ridsport, simning och tennis.

Föräldrarna som svarat på undersökningen har i en tiogradig skala fått ange om de tycker att kostnaden för barnens idrottande är hög eller låg. Där är genomsnittsvaret 6,0. Flest ishockey- och ridsportföräldrar tycker att kostnaden är hög men anser också att det är väl värd investering.

Resor har blivit dyrt

När de i motsvarande tiogradiga skala svarar på frågan om de tycker att de får valuta för pengarna så blir genomsnittssvaret 8,4. På den frågan märks ingen större skillnad mellan idrotterna, ishockey- och ridsportföräldrarna är lika nöjda som övriga.

- Svaret är oerhört positivt och visar att våra idrottsföreningar göra ett mycket bra jobb. Tidigare undersökningar visar också att pengar sällan är ett skäl till att barn och ungdomar slutar idrotta, säger Karin Mattsson Weijber.

Jämfört med 2003 har kostnaderna ökat med knappt 14 procent. Den största utgiften, 39 procent, är resor. Därefter kommer avgifter med 38 procent och utrustning med 22 procent.

- Vi vill vi erbjuda idrott för alla och då är varje barn som hålls utanför av ekonomiska skäl ett problem. Därför är det viktigt att betona att de summor som anges i studien är mediansiffror, det går att delta mycket billigare i alla idrotter, säger Karin Mattsson Weijber.

Spela mera samma helg

- Inom idrottsrörelsen har vi all anledning att fundera över om vi kan minska resandet till i första hand tävlingar. Det kan handla om hur vi lägger upp seriespel, där lagen exempelvis spelar flera matcher under en helg. Men också att uppmuntra och organisera samåkande. Det är något vi kommer att fortsätta att trycka på inom ramen för barn- och ungdomssatsningen Idrottslyftet. Samåkning är även något som vi tjänar på både ekonomiskt och ur en miljöaspekt.

Undersökningen visar även att idrottandet blir dyrare ju mer barn- och ungdomar tränar och ju äldre de blir, två faktorer som i de flesta fall hänger ihop. Däremot är skillnaderna i kostnad mellan tjejer och killar små. Det är heller ingen skillnad mellan vad hög- och låginkomsttagare lägger ner på sina barns idrottande.

Fakta

Så dyr är sporten

Här är kostnaden för ett barns idrottsutövande per år (mediankostnad):
Ishockey: 10740 kronor
Ridsports: 10405 kr
Tennis: 4700 kr
Friidrott: 4100 kr
Innebandy: 3945 kr
Simning: 3925 kr
Basket: 3900 kr
Fotboll: 3700 kr
Golf: 3500 kr
Gymnastik: 2360 kr

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.