KHL satsar 30 miljoner i Elitserien?

Den ryska ishockeyligan, KHL, är berett att satsa 30 miljoner kronor för att utveckla Elitserien. Timrås ordförande Christer Ericson ingår i utredningsgruppen som jobbar med svensk hockeys framtid och han bekräftar planerna på en gemensam framtid.

Att Elitserien närmar sig ryska KHL påvisas av de ryska intressena i den så kallade Loob-utredningen och ett tänkbart scenario där KHL finansierar den med nästan 30 miljoner kronor.

-I dagsläget är det vårt huvudspår, säger Timrås ordförande Christer Ericson till Sportbladet.

Sedan några månader jobbar Färjestads klubbdirektör Håkan Loob med att utreda vilka alternativ som gäller för elithockeyn. Men arbetet är omfattande och tar tid. Som Håkan Loob säger:

- Vi måste få in pengar annars går det inte. Vi har ingen buffert att ta av, och jag kan inte begära att Färjestad ska fortsätta betala min lön.

I dag råder tre alternativ:
/En fortsättningen enligt dagens Elitserie.
/Samgående med flera ligor i Europa.
/En liga tillsammans med ryska KHL.

Hans-Göran Frick, HV 71, Christer Ericson, Timrå, Anders Källström, Modo och Per-Anders Örtendahl, Frölunda är fyra herrar tillika ordföranden i sina respektive klubbar – det är de fyra som i första hand har ansvaret.

Just nu hotas arbetet av ekonomin. Enligt Sportbladet handlar det om 20 till 30 miljoner kronor för att kunna fullfölja utredningen. De pengarna finns – i Ryssland.

- Ska vi göra det här måste vi göra det ordentligt. Den här utredningen omfattar många, både från Hockeysverige och näringslivet. Alla som vet vad personal kostar förstår att en utredning med kanske 20 personer som löper mellan sex till åtta månader kostar stora pengar, säger Loob.

De tolv elitserieklubbarna vill inte så för kostnaderna: ”Det krävs en extern finansiering om vi ska kunna ro utredningen i land. Lyckas vi inte med det talar mycket för att det blir en time out för utredningen”, säger Christer Ericson.

Ryska KHL har resurser – och säkert önskemål om hur pengarna ska användas.

-En investerare ställer naturligtvis vissa villkor för sina investeringar, vilka krav det är måste vi naturligtvis ingående diskutera inom ägargruppen, säger Ericson.


AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.