Champions League utlöste kanalkrig

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021. Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4 och C More, köpt rättigheterna för en miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

Fotboll och Champions League - det har varit lika med Viasat sedan 1992. Men nu har Telia agerat och överträffat Nent Group i budgivningen. Uppgifter gör gällande att Telia betalar 1 miljard kronor per år för rättigheterna till den internationella fotbollen - de närmaste åtta åren.

- Priset var helt enkelt för högt för att förlänga rättigheten. Vi har haft den sedan starten 1992 och är det enda bolag i värden som haft det, säger Per Nunstedt, sportchef på Nent Group, till Sportbladet.

Nent Group, Nordic Entertainment Group, med Viasat-kanalerna Nent, TV6, Viasat, Viaplay, har alltid haft ett kassaskåp så välfyllt som till och med gjort Joakim von Anka grön av avund. Nu kunde de inte hänga med i budgivningen. Då förstår ni att priset för rättigheten var högt. De europeiska klubblagsturneringarna omsätter varje säsong 37 miljarder kronor. 37 miljarder!

Viasat köpte snabbt rättigheterna till Europa League och den nystartade Conference League. Rättigheterna gäller från 2021-2022 till och med 2023-2024. De svenska mästarna hamnar i Conference League.

Wenströms avsked

Ola Wenström, Champion Leagues TV-ansikte framför andra, tvingas efter 13 raka säsonger bita i det sura äpplet. Wenström har ätit upp sitt påskägg i drömhuset i skånska Viken och skriver på känslosamt på Facebook bland annat:

”Ibland förlorar man.  Älskade Champions League som jag en gång bytte arbetsplats och kanal för, lagt så mycket tid, kraft och lust på. Svulstiga turnering som gett så mycket tillbaka i form av fotbollsdramatik, teveutmaningar och en Kristall.”

Wenström tröstar sig med att Premier League finns i huset i minst åtta år till. 

De känner vi igen

C More och TV4 blir alltså den nya Champions League-kanalen  med kända ansikten och röster som bland andra Lasse Granqvist, Olof Lundh, Frida Nordstrand och Anna Brolin. C More/TV Fotboll har rättigheterna till La Liga och Serie A men ville ha en ännu större tugga att bita i.

Viasatansikten som vi vant oss vid som till exempel Henrik Strömblad, som jobbat på kanalen sedan 1996 och sänt över 2 000 matcher, temperaturhöjaren Bojan Djordjic och allvetaren Erik Niva, kommer de att nöja sig med att spela i en lägre division? Snart vet vi.

 Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.