Vad händer nu med Vinterstudion i SVT?

NENT Group, med kanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10, förvärvar rättigheterna till klassiska vintersporter - däribland VM i alpint och längdskidor.

SVT tappar tillgången till en rad tävlingar och frågan är vad som sker med Vinterstudion.

Det strävsamma paret,Anders Blomqvist och Jacob Hård, måste klara sig utan många stortävlingar på skidor.

De klassiska vintersporterna får ett nytt hem för de svenska tittarna. Nordic Entertainment Group tar över de exklusiva medierättigheterna i Norden till några av världens största vintersporter från 2021, däribland världscupen och världsmästerskapen i både alpint och längdskidåkning. Avtalet sträcker sig över fem år och säkrar rättigheterna på alla NENT Groups plattformar. Det handlar alltså om en affär för åtskilliga miljoner.

NENT tar över, SVT avväpnat

- Det här avtalet är en viktig milstolpe för oss. Det är lika viktigt som förvärvet av rättigheterna till ishockey-VM 1989 och de olympiska rättigheterna 2011, säger Anders Jensen, VD och koncernchef NENT Group.

Bolaget har gått in med stora pengar och slultligen lyckats ro hem affären och samtidigt står där SVT avväpnat.

NENT Group har säkrat rättigheterna från Infront Sports & Media på fem år. Med start hösten 2021 kommer tittarna kunna ta del av följande världsklasstävlingar på NENT Groups streamingtjänst Viaplay, på Viasats betal-TV-kanaler och på lokala fri-TV-kanaler ():

Här alla tävlingar

- Världsmästerskapen i längdskidåkning, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing (2023 och 2025)

  • - Alpina världscupen - herrar och damer
  • - Världscupen i längdskidåkning – herrar och damer
  • - Världscupen i backhoppning - herrar och damer
  • - Världscupen i nordisk kombination – herrar
  • - Världscupen i snowboard – herrar och damer
  • - Världscupen i freestyle och freeskiing – herrar och damer

Vintersport har en lång och djup tradition i Norden, med bevisad kapacitet att engagera miljontals tittare och har under decennier skapat många av Sveriges största tv-sportögonblick. 

Anders Jensen, VD och koncernchef NENT Group, betonar: 

- Det här avtalet är en viktig milstolpe för oss. Det är lika viktigt som förvärvet av rättigheterna till Ishockey-VM 1989 och de olympiska rättigheterna 2011. Från Stenmark, Wiberg och Kirvesniemi till Nykänen, Bjørgen och Dæhlie har vintersporter skapat några av Nordens största sportstjärnor. 

Det här är den senaste affären av flera sportförvärv som NENT Group gjort de senaste tio månaderna, 

Sedan juni 2018 har NENT Group dessutom säkrat ett oslagbart utbud av högkvalitativa sporträttigheter inklusive Premier League, Bundesliga, Ligue 1, Formel 1, IndyCar, VM och EM i handboll, Europatouren och Ryder Cup.

Investeringarna visar att koncernen vill ha herraväldet inom sport-TV.

Fakta

Rättigheterna till ett fåtal specifika världscupdeltävlingar är inte inkluderade i den aktuella affären. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.