”Ingen vill ha en Evenemangslista”

SVT:s vd Eva Hamilton reagerade och fördömde den så kallad Evenemangslistan. Nu protesterar också TV4:s kommunikationsdirektör Åsa Jamal och menar ”Trots att vi på TV4 precis som SVT skulle kunna gynnas av en lista är vi starkt emot den”.
TV-tittarna vill gärna se det mesta och bästa, men protesterna mot en så kallade Evenemangslista blir allt större. Både SVT och TV protesterar mot regeringens försök att skapa en sådan här lista. Foto: TT Nyheter


Viljan att skapa en lista tycks vara isolerad till politikerna som i via kulturdepartementet gav Myndigheten för radio och tv uppgiften att utreda en s k evenemangslista för TV.

Många protester

Nu kommer också en reaktion från TV4.

- En evenemangslista missgynnar både idrotten och tv-tittarna, tycker Åsa Jamal på TV4:s medieblogg.

- SVT har agerat kraftfullt för att få en evenemangslista till stånd. Och har nu också kritiserat det förslag som myndigheten kommit med. Men trots att vi på TV4 precis som SVT skulle kunna gynnas av en lista är vi starkt emot den, precis som de flesta andra aktörerna inom idrottsvärlden – både idrottsförbund, rättighetsinnehavare och tv-bolag.

Önskar också stor publik

Åsa Jamal fortsätter:

- Anledningen är att den helt enkelt inte behövs. Idrottsvärlden och tv-branschen hanterar redan i dag de här frågorna på ett ansvarsfullt och väl fungerande sätt.

Det betyder att både SVT och TV4 tar avstånd från listan.

- Idrottsförbundens, tv-publikens och tv-bolagens intresse av att så många som möjligt ska kunna titta på de aktuella evenemangen sammanfaller nämligen, framhåller Åsa Jamal.

Regleras vid försäljning

- Idrottsförbunden vill både ha bra betalt för sina rättigheter och att så många som möjligt ska kunna titta på dem. Och tv-bolagen vill att så många som möjligt ska titta på evenemanget för att få reklamintäkter.

Hon anser att frågor om täckning och tillgänglighet regleras redan vid försäljningen av rättigheter.

- Sportutbudet i tv är större än någonsin och idrottsrörelsen får mer pengar att återinvestera i idrottsverksamhet. Mediemarknaden och tv-branschen står inför många viktiga utmaningar framöver, men hur populära sportevenemang ska nå en bred publik är inte ett av dem.

Ingen effekt för publiken

Efter att förslaget hade presenterats protesterade också SVT:s vd Eva Hamilton

- Förslaget har ingen effekt för publiken över huvud taget, menar hon.

I utredningen påtalas att evenemang av nationellt intresse ska kunna ses av minst 80 procent av befolkningen. Å andra sidan skulle nära 2 miljoner  svenskar utestängas.

Lägre intresse för idrott?

Myndigheten betonar att betal-TV-abonnemang kan likställas med fri TV eftersom det är en allmänt förekommande finansieringskälla för TV.

- Myndigheten föreslår även att evenemangen ska kunna läggas i betal-tv-kanaler. Det innebär att tittarna måste teckna upp sig på abonnemang för att ta del av till exempel OS.

- Det är tydligt att myndigheten haft konkurrensperspektivet och inte publiknyttan som främsta fokus. En utveckling där allt mindre idrott sänds i fria kanaler riskerar att leda till lägre intresse för idrott, anser Eva Hamilton.

"Idrotten drabbas ju"

Eva Hamilton anser också att idrotten kommer i kläm:

- Få saker förenar så mycket som möjligheten att delta i idrott och att heja på samma lag och samma idrottsmän och idrottskvinnor. Hela svenska folket är med och finansierar stora delar av svensk idrott via skattsedeln.

- Ledare och föräldrar lägger hundratusentals timmar för att träna, skjutsa och på annat sätt stödja ungdomars idrottande. När en liten del av våra ungdomar når sina drömmars mål att tävla i de allra största mästerskapen så utestängs 20 procent av svenska folket från möjligheten att följa tävlingarna i tv.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.