En bedrift att här skapa ett allsvenskt lag

Mjällby AIF är klubben som inte borde finnas. Ändå är föreningen från ett litet fiskesamhälle vid namn Hällevik på Listerlandet i Blekinge en sannsaga. Klubben har genom åren visat att den likt katten har nio liv, nja, nästan. Botten har varit nådd men hela tiden har Mjällby rest sig och kommit tillbaka. Deras slogan ”Tillsammans gör vi det omöjliga möjligt” är inga tomma ord.

Besard Sabovic är en av sju nya spelare i Mjällby. 22-åringen kommer närmast från Djurgården, men är fostrad i Brommapojkarna.

En saga borde börja i kronologisk ordning men vi kastar oss till att börja med rakt in i nuet. ”Det går bra nu” sjunger Magnus Uggla och det är det minsta man kan säga om Mjällby. Efter 220-milsresan till Östersund – söndag till tisdag – och seger med 1-0 ligger laget bara en poäng från andraplatsen i allsvenskan. Vem hade trott det?

Hade de glömt?

För att fortsätta i fel ordning går vi till året 2014. Mjällby åkte ur allsvenskan. Rutschkanan var skurad med såpa och Mjällby åkte ur superettan året därpå. ”Slut på sagan, nu går Europas minsta elitklubb i graven”, skrek rubrikerna. Men förståsigpåarna hade glömt ledorden ”Tillsammans gör vi...”. Klubben gör nu sin 9:e allsvenska säsong.

-Magnus Emeus blev ordförande just 2015. Han minns med en rysning, säger:

- Vi hade mellan 4 och 4,5 miljoner i negativt kapital. Det såg illa ut. Men vi redde upp situationen och nu har vi ett positivt kapital.

Ja, fattas bara att man redde upp situationen. Huvudsponsorn är Mjällby-Sölvesborgs Sparbank och klubben har över 350 samarbetspartners (”Många små”, inflikar Emeus).

8 tappade miljoner

Vi fortsätter i nutid. På torsdagen kommer Malmö FF till vackra Strandvallen – ”idrottsplatsen vid havet”, för semifinal i Svenska cupen. Om det inte hade varit coronatider hade det varit utsålt, fler än 6 000 personer får inte plats. Publikrekordet från första hemmamatchen allsvenskan 1980, 8 438 personer mot Kalmar FF, kommer aldrig att slås.                     

Nutid igen: Mats Mattsson är bland annat biljettansvarig.

- Vi tappar en miljon på torsdag, ja, egentligen 1,2 med tanke på souvenir – och kioskförsäljning. Hittills har tappat 8 miljoner (Mjällby fick 1,5 miljoner ur RF:s stödfond).

Nu är det dags att ta sannsagan från början. 1939 skedde sammanslagningen mellan Listers IF och Hälleviks IF. 1941 inköptes ett stycke mark av en bonde för 2 250 kronor. Det dröjde till 1953 tills invigningen av Strandvallen.

Till allsvenskan med expressfart

Marschen mot toppen inleddes 1975 då Mjällby vann division 4 Blekinge. Sen gick det med expressfart. Seger i division 3, seger i kvalet till division 2 (nuvarande superettan). Expressfarten tog inte slut, seger direkt i division 2 södra 1979. Allsvenskan nästa! Från division 4 till allsvenskan på fyra år. ”Tillsamman gör vi...”. Sejouren i allsvenskan blev bara ettårig men genom åren har Mjällby varit tillbaka, åkt ur och kommit tillbaka igen.

Tre personer måste framför allt nämnas: brödratrion Andersson: Sven Bertil, ”Minkfarmaren”, 69 år i september, hans yngre bröder Bosse, född 1954 och Rolf-Inge, född året efter. Sven Bertil, som drev minkfarm i Hällevik, var den stora dirigenten och deltog i 428 seriematcher. Om det är någon som ska kallas Mr Mjällby är det han.

När startskottet gick från fyran till allsvenskan utan tågstopp var det spelare från Listerlandet i laget. Idag bor spelarna i Karlskrona, Karlshamn och Kristianstad. Men supporterklubben ”Sillastruparna” är lika entusiastiska oavsett bostadsort. Vågar de hoppas på att den allsvenska återkomsten ska bli mer än ettårig?

Sportchefen är optimist

Sportchefen Hasse Larsson, tidigare spelare och tränare, har i en intervju sagt att laget är så bra så klubbens bästa placering allsvenskan genom tiderna, 6:a 2010, är inom räckhåll.

Det var Hasse som såg till att Marcus Lantz, 44, allsvensk guldmedaljör med Helsingborg 1999 och proffs i Italien, Tyskland och Danmark, blev klubbens nya tränare.

Lantz fick snabbt lära sig vem som bestämde i klubben. Hasse lade ett papper framför Marcus med åtta namn och sa: ”Ring till varje spelare och berätta varför vi vill ha honom till Mjällby”.

Lantz hade bra övertalningsförmåga för alla kom trots att Mjällby, tillsammans med Varberg, har allsvenskans snålaste budget. Det var inga världsnamn precis men tidningarna talade om att Hasse Larsson hade hittat fynd. Framtiden ger svar.

En undring: varför heter klubben Mjällby? Det överlåter vi till journalisten och författaren Marcus Birro att förklara inom sinom tid. Birro är deltidsanställd av Mjällby för att starta en podd med namnet ”Jag är Mjällby”. I podden ska han träffa människor som betytt något för klubben, dessutom ska han skriva krönikör.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idag är det på pricken 25 år sedan invigningen av Friidrotts-VM i Göteborg, 4-13 augusti! Vilken fest och vilka sköna minnen! 

En magisk sommar för alla som gillar friidrott med tio dagars fest på både Ullevi, Avenyn ja i hela stan, skriver Stefan Olsson i en personlig betraktelse av ett arrangemang som betraktas som tidernas största jämte fotbolls-VM 1958.Arenan båda gångerna var Ullevi .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.