Fegt agerat av skidförbundet

Den 5 april presenterades smålänningen Jonas Peterson som ny längdchef för skidlandslaget. 1 maj började han jobbet som Rikard Grips efterträdare. På lördagen, 24 augusti, fick Peterson, 44 år, sparken. ”Vi hade lite olika synsätt på hur man ska utveckla verksamheten”, förklarar förbundsdirektören Ola Strömberg.

 

- Klart att det känns väldigt tråkigt. Jag känner stor sorg och besvikelse, säger Peterson till Sportbladet.

En doldis

Han var ett i det närmaste okänt kort när han på presskonferensen de 5 april presenterades som ny chef. Han har varit vd på Craft, en av förbundets sponsor, gått skidgymnasiet i Huskvarna och var ordförande i skidklubben Borås GIF, som också är bostadsorten.

Ola Strömberg vill inte förklara vad som skiljde i synsätt mellan honom och Jonas Peterson.

- Det vill jag helst inte gå in på även om jag förstår att det är intressant. Men med respekt för vår relation är det bäst om vi håller det för oss själva, säger han till Sportbladet.

Jonas Peterson säger att han kom bra in i organisationen och kände att han hade åkarnas förtroende.

- Jag har varit skidåkare själv och varit i skidmiljö i hela mitt liv och det här var så klart ett drömuppdrag för mig. Jag får försöka landa i det här nu, säger Peterson.

Förbundet gömmer nyheten

Skidförbundet gömmer nyheten på sin hemsida. Under rubriken ”Nytt ledarskap för längdlandslaget” presenteras ersättarna, Karin Ersson och Lars Selin. Först i slutet av pressmeddelandet står det kort och gott:

”Jonas Peterson kommer i och med detta att lämna rollen som landslagschef”.

Ingen motivering, bara en enda rad om att Peterson fått sparken. Det heter ”lämna rollen”. För dåligt, Skidförbundet, tala klarspråk!

Karin Ersson är före detta landslagsåkare och har varit utbildningschef och ansvarig för den nationella verksamheten, som hon kommer att kombinera med nya jobbet som landslagschef. Lars Selin kommer närmast från positionen som utbildningsansvarig på Skidförbundet, avdelning längd.

Ola Strömberg:

- Nu får de tillsammans det beslutande ansvaret för landslagsverksamheten och delar på rollen som landslagschef över tävlingssäsongen i nära samarbete med tränarna.

Mer från pressmeddelandet: Anders Niemi blir ny vallachef efter Urban Nilsson. Niemi har jobbat som landslagsvallare i tolv år. 

Göran Söderlund

Fakta

Personalfrågor har varit flitigt på tapeten i skidförbundet de senaste månaderna.

  •  I slutet av mars, efter nio år som landslagschef sa Rikard Grip upp sig. Senare anställdes han som ansvarig för Sverige olympiska kommittés satsning mot OS 2026 och OS 2028.
  •  Det hann bara gå några dagar så presenterades Jonas Peterson som ersättaren hos skidförbundet.
  •   Men lugnet hos skidförbundet blev inte långvarigt. Annika Zell, landslagets enda kvinnliga tränare, lät meddela i april att hon ville sluta.
  •  Några veckor senare sa Johan Sares det samma. Tolv år fick räcka som 
  • ansvarig för längdverksamheten.
  • I åtta år hade Urban Nilsson varit  vallachef, men han blev näste person att tacka för sig.
  •  Och nu den siste (?) i raden. Jonas Peterson får inte fortsatt förtroende.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.