Hon får själv betala sina medaljer

Med 19 VM-guld i tre grenar, orientering, skidorientering och skyrunning, är Tove Alexandersson, 25 år, Sveriges mest medaljtyngda . När svenska folket i januari röstade om Jerring-priset slutade Tove på andra plats, med 2 000 röster färre (på en halv miljon avlagda röster) än skidskyttets Bragdmedaljör Hanna Öberg.

"Tove är i dag större än sin egen sport, tyvärr förmår varken det svenska eller det internationella förbundet att utnyttja hennes varumärke för att skapa intäkter som kan komma hennes discipliner till del", säger Björn Bettner, ekonomisk rådgivare till Tove.

Toves medaljregn märks inte i plånboken, i nyligen avslutade VM i skidorientering i Piteå fick Tove betala ur egen ficka för sina två guld och två silver. Till skillnad från Hanna Öberg som efter säsongslut i Holmenkollen kunde fylla på bankkontot med totalt 1 766 050 kronor i prispengar, från det svenska förbundet men också från IBU, det internationella förbundet.

Sveriges damer har dominerat i skidspåren i vinter, åtta på tio i topp-listan av de som tjänat mest är kvinnor – men ingen Tove. Bakom Hanna Öberg återfinns Stina Nilsson, längd, 1 058 616 kronor och på tredje plats, Frida Hansdotter, alpint, 752 228 kronor.

-Tove är i dag större än sin egen sport, tyvärr förmår varken det svenska eller det internationella förbundet att utnyttja hennes varumärke för att skapa intäkter som kan komma hennes discipliner till del, säger Björn Bettner, ekonomisk rådgivare till Tove.

-Vi jobbar ständigt på att förbättra oss på marknadssidan, men i nuläget har vi ingen möjlighet att fördela ersättning i form av prestations bonus, meddelar Susanne Söderholm, generalsekreterare på det svenska förbundet.

Av förbundets nettoomsättning på 25 miljoner kronor utgör 1,8 miljoner sponsorintäkter.  Under 2019 har en ny tjänst tillsatts, med uppgift att öka förbundets sponsorintäkter.

Ett liknande besked kommer från Tom Hollowell, generalsekreterare på IOF, det internationella förbundet med säte i Karlstad.

-Vi saknar helt enkelt ekonomi för ett bonussystem, med undantag för Världscupen där totalsegraren erhåller cirka 20 000 kronor i prispengar, säger Tom Hollowell.

-Men orientering lider av att vi inte är en olympisk idrott. Av det följer att vi syns mindre i media och har lägre attraktionskraft. Inom IOF har vi drygt en miljon i sponsorintäkter, det är vi givetvis inte nöjda med, poängterar Tom Hollowell.

Det är endast inom O-ringens, orienteringens massmönstring och stora flaggskepp, som har prispengar på nationell nivå.  Här erhåller slutsegraren, herr och dam efter fem etapper, 100 000 kronor.

Tove Alexandersson har i åtskilliga intervjuer deklarerat att det är kärleken till orientering, både sommar och vinter, som driver henne. Det ekonomiska utfallet är av underordnad betydelse. Personliga sponsorer möjliggör satsningen på heltid, enligt Björn Bettner hoppas han under 2019 säkra cirka 700 000 för Toves framfart i terräng och skidspår.

Bland hennes personliga sponsorer finns i dag Silva kläder och material, skogsföretaget Moelven, bilföretaget Suzuki, samt Ice Bug med Toves egen Trail Running sko.

-Det absolut viktigaste är att produkten känns rätt, vi säger absolut nej till kosttillskott och liknande. Intresset för Tove stiger, men som rådgivare kan jag önska att orienteringen slog igenom större i media. Här har förbunden, både nationellt och internationellt, en roll att spela, avslutar Björn Bettner.

Den internationella lönelistan på skidor, alpint, längd och skidskytte, domineras av USA:s alpina stjärna, Mikaela Shiffrin som på 26 starter, varav 17 segrar, erhöll  8 290 108 kronor i bonus från FIS, det internationella förbundet,  318 850 kronor per tävling.  

Herrettan, Österrikes Marcel Hirscher åkte in 5 285 311 kronor på 20 starter och nio segrar, i snitt 264 265 per tävling.

-Jag är stolt över att vara del i en sport som är jämlik vad gäller prispengar, skrev Shiffrin i en kommentar på Tvitter. 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.