Dubbla bonusar till guldtjejerna

Maja Dahlqvist och Stina Nilssons VM-guld i sprintstafetten ger guld i deras plånböcker också. Svenska Skidförbundet betalar varje VM-åkare 150 000 kronor för ett guld, 69 000 för ett silver och 46 000 för ett brons. 

Maja Dahlqvist pussar sambo Anton Hedlund efter sin vinst i damernas final i sprintstafetten i skid-VM. Foto Fredrik Sandberg / TT

Maja och Stina får mer pengar. Johan Sares, marknadschef i Svenska skidförbundet, vet inte men tror att Internationella skidförbundet betalar lika mycket för ett VM-guld som en seger i världscupen, 92 000 kronor. 

Tränarna styr firandet

Hur ska ni fira det här?

- Det blir tårta.

- Ingen champagne?

- Jag vet inte. Det bestämmer tränarna. Det kommer ju fler lopp, säger Sares på telefon från Seefeld.

-    Nu blev Förbundet av med lite pengar?

-   Det gör inget. Huvudsaken att vi vann, säger Sares.

Här kommer mer pengar

Dessutom får Maja och Stina ytterligare guldpengar för segern från avtal med privata sponsorer och från tillverkarna av deras utrustning. Inte nog med det. I och med att Sverige har tagit 30 pallplatser i världscupen får varje åkare i A-landslaget 100 000 kronor. Dessutom får alla som tillhör A-landslagets träningsgrupp vardera mellan 150 000 och 250 000 kronor i träningsbidrag.

Finalen blev en riktig nagelbitare. Maja spurtade ner Slovakiens Anamarija Lampic och Norges Maiken Caspersen Falla genom en våldsam stakning på upploppet – trots att hon gick utanför spåret.

- Hon är taktisk. Hon löser problemet med att det inte finns något spår. Det är så coolt att se, sa Stina sedan hon och Maja haft ett riktigt kramkalas i målområdet.

- Det var väldigt bra att jag var tvåa i kurvan. Jag blev lite nervig när jag hamnade utanför spåret men det blev bättre så. Det blev bra, säger Maja.

Ja, det blev bättre än bra. För Maja, 24, var det hennes första mästerskapsmedalj och en härlig revansch för fallet i den individuella sprinten.

Stina tog sin tolfte mästerskapsmedalj och sitt andra guld. 25-åringen tog sprintguld förra vintern i OS i PyengChang.

- Det var bra att Sverige vann. Vinner Norge hela tiden blir VM ett norskt mästerskap, säger Torbjörn Nordvall, som numera bor i Oslo och är Charlotte Kallas talesman. Nordvall skriver krönikor för den norska tidningen Nettavisen.

Kullor från Dalarna

Guldtjejerna bor numera i Östersund men Stina är från Malung, Maja från Borlänge. Kullor från Dalarna regerar.

Majas föräldrar Bengt Ove och Marianne grät och jublade på läktaren i Seefeld. Och Majas pojkvän Anton Hedlund sa till Aftonbladet:

- Jag grät hela finalen.

En som inte grät var Norges Ingvild Flugstad Östberg som förklarade sig nöjd med bronset och hyllade Sverige och säger att hon unnade Sverige guldet i en tv-sändning med Sport-Expressen:

- Du får inte visa i norsk tv att jag säger så men det var kul för Sverige, säger hon.

Göran Söderlund

Fakta

Fis betalar 412 000 kronor för en seger i världscupen i alpint, 157 000 kronor för en seger i skidskytte.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.