Hockeysponsorn i personlig konkurs

Han är en av hockey-Sveriges största sponsorer någonsin, men nu ansöker Mikael Fahlander om personlig konkurs. 

Efter mångmiljonskulder i flertalet av hans bolag faller hans imperium.

Konkurser, stämningsansökningar och skadeståndsanspråk har förföljt honom de senaste månaderna.

Hotellet i den höga byggnaden, omgivet av en stor skola, en multiarena och ett storslaget köpcetrum. Mikael Fahlander siktade alltid högt.

Han var under många år både sportchef och vice ordförande i Örebro Hockey. Han har pumpat in miljoner i framför allt hockeyklubbar i Luleå, Karlskrona, Skövde, Västervik, Norrköping och Haparanda.

Under ett par år var han också huvudsponsor i Djurgårdens fotboll.

Aldrig små belopp

Han gillar idrott och ville bidra, och det stannade aldrig vid små belopp.

2006 fick han idén, – just vid en hockeymatch,till Barents Center, ett köpcentrum om 58 000 kvm gymnasieskola, ett hotell och en multiarena – i Haparanda.  Han lovade att komplexet skulle stå klart 2018. Det blev egentligen bara en rad löften till kommunansvariga och en liten lergrop på ett gärde. Samt en rad tidningsartiklar… 

Asplöven fick aldrig sin drömarena Kommunen inte heller sitt fantastiska bygge utan mer skammen av att ha trott på alla planer….

Mikael Fahlander, 41 år, står i dag ensam med sina visioner, sin fantasi och hopp om att göra det storslagna.

Det startade allting

Han är uppvuxen i Kumla, men flyttade snart till Örebro där han en dag sprang på möjligheterna- det som startade allt.

Han och en kamrat upptäckte att handikappreformen var en marknad där det gick att tjäna pengar, De kunde göra både stora och snabba klipp.  

Som 20-åringar hjälpte de människor med funktionsnedsättning i en rad olika avseenden.  Utvecklingen var explosionsartad. Redan första året var omsättningen 10 miljoner, vid årsskiftet 2003/04 hade omsättningen mer än tiofaldigats och utvecklingen bara fortsatte.

Handikappreformen var gynnsam, pengarna strömmade in, hundratals människor med en funktionsnedsättning behövde assistans och antalet anställda växte kraftigt.  

Sålde för 1 miljard

2008 sålde de Assistansia till engelska riskkapitalister i Argan Capital. Det ska då ha handlat om 1 miljard kronor i köpesumma.  

Nu inleddes fas 2 I Fahlanders drömmar oom att skapa något riktigt stort.

Han strategi var att etablera affärsverksamhet på en rad orter genom att bli storsponsor till idrotten. 

Mikael Fahlander hade del i mer än 20 företag redan innan han var 30 år och han har senare medgett att han har varit med om att äga fler än 100 företag utan att ett enda har gått i konkurs. Inte så långt…

Affärer via idrotten

Bakom allt finns en mängd affärer, namnbyten och transaktioner mellan ett stort antal företag där styrelserna ideligen bytt ledamöter, gamla ägare har fasats ut, bolagsskiften, överlåtelser, försäljningar, återköp, nya investeringar, ständigt på olika platser – i en sanslös fart.

Hockeyintresset har han aldrig förnekat utan det har han velat använda som en ingång till nya kontakter och affärer på en rad olika orter.

Men verkligheten hann ifatt honom.

Avalanche Capital, som en gång planerade satsningen på Barents Center i Haparanda är i konkurs under namnet Avca.

Förutom stämningsansökningar där bland annat konkursförvaltaren kräver ett skadestånd om 3,7 miljoner kronor vilar en skatteskuld över Mikael Fahlander om cirka 40 miljoner kronor. Hos Kronofogden har Mikael Fahlander skulder om drygt 11 miljoner kronor.

Kände att marken skakade

Efter konkursen i Avca  har Mikael Fahlander, som företrädare för Avca, stämts på skadestånd i tingsrätten där tre käranden kräver totalt cirka 3,2 miljoner kronor jämte ränta då de anser att han sett till att det genomförts en olovlig värdeöverföring om 123,5 miljoner kronor från Avca till Avcas moderbolag. 

Han har under de här åren varit en flitig twittrare och skrev i april:

”Jag kommer lämna Twitter och önskar alla sköna följare och övriga allt gott i framtiden. Må väl, ta hand om varandra och lycka till med allt ni företar er. 21 900 inlägg och 7267 följare. Helt bisarrt, men tack för att ni läst och tyckt till om mina bra och dåliga tweets och min ilska och glädje. Jag vet att jag varit kontroversiell ibland och ber uppriktigt om ursäkt till er jag trampat på fötterna eller gjort ledsna”.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.