Fotbollen förändrar organisationen

Svenska Fotbollsförbundet byter inte bara kontor, från Råsunda till Friends Arena. Nu framkommer att organisationen förändras starkt. En konsekvens blir att Jan Larsson lämnar jobbet som marknadschef för att ta samma roll hos friidrottsförbundet.
Lagom när fotbollsförbundet flyttar in på Friends med alla de möjligheter det innebär, säger Jan Larsson tack och adjö. Han vill testa sig själv som marknadsansvarig hos friidrottsförbundet.

 

Samtidigt bekräftar förbundet att sommarens EM-deltagande inte blev lika lukrativt som man hade hoppas på.

Den ekonomiska avstämningen visar att förbundet nu fick 25 miljoner kronor. Att jämföra med EM 2008 med ett överskott om 38 miljoner.

Budgeterade 13 miljoner mindre

Då var ändå Uefa:s pott mindre att fördela till alla deltagande länder. Nu har 1,7 miljarder kronor betalats ut.

Men sanningen är enkel i så måtta att de svenska omkostnaderna var högre. Hotell och resor blev dyrare och det något som förbundet hade räknat med, enligt ordförande Karl-Erik Nilsson.

- Det var ganska nästan precis vad vi budgeterade med.

På förbundet avslutas just nu en rockad i både organisation och människor i ett förändringsarbete som bär generalsekreterare Mikael Santofs signum. 

Slår ihop avdelningar

Marknadsavdelningen och kommunikationsavdelningen blir en och samma och där blir Camilla Hagman ny chef. Hon kommer från RF där hon också var arbetskamrat med just Santoft.

Den fusionen mellan två avdelningen får konsekvenser i form av att informationschefen Jonas Nystedt blir ansvarig för omvärldsbevakning och fotbollspolitiska frågor. I den här delen av verksamheten ska också en ny presschef efter Hans Hultman anställas.

Marknadschefen Janne Larssonfann tar samtidigt steget till ett nytt jobb - utanför fotbollen.

- Jag har haft jobbet som marknadsansvarig på fotbollsförbundet i dryga tio år. Det har varit fantastiska år, men kom tillfället, säger Jan Larsson som anställdes 1999.

Ett test på sig själv

Från Svenska Fotbollsförbundet till Svenska Friidrottsförbundet.

- Jag fick chansen att göra något nytt, fortsätter han och det låter som han ser det som ett test på sig själv.

Fotbollen har gått från 80 miljoner till 150 miljoner kronor i sponsorbudget under den i dag 54-årige Jan Larssons ledning. Friidrotten har haft sina guldår tack vare alla stjärnor, men har nu mött lite uppförsbacke.

Från lagsport till enskild

- Det blir ju en skillnad, jag går från lagsport till enskild idrott. Fast ändå inte. Friidrotten är som en stor familj.

Det är ju inte så ofta som någon på en så framträdande position byter sport.

- Nej, men det finns inga negativt  eller liknande bakom mitt beslut. När jag fick frågan träffade det bara rätt, det var dags.

Har sprungit 25 maratonlopp

Jan Larsson medverkar i fotbollens flytt från förbundskansliet på Råsunda och ska tillsammans med bl a AIK Fotboll och Svensk Elitfotboll sitta i grannhuset vid Friends Arena.

Är det någon idé att du flyttar in egentligen?

- Jodå, jag ska vara här ett tag till. Men till friidrotts-EM inomhus i Göteborg 1 mars blir det bra att börja.

Vad få vet är att Jan Larsson har en bakgrund som friidrottare. Han har klarat inte mindre än 25 marathonlopp.

Thomas Ejderhov

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.