Kommunalråden ser inte behovet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fler och moderna idrottsanläggningar har blivit en mindre viktig fråga. Det är en smitta som sprids bland kommunalråden landet runt. De tycker inte att behovet är särskilt angeläget.

Gymnastiklärarna larmar lite varstans, Idrottsföreningar i ett flertal kommuner likaså. Helsingborg, Göteborg, Stockholm, Linköping och på många andra platser – larmet går runt om i Sverige. Men politikerna är döva och oron växer

Ungdomar önskar mera variation och vill idrotta, om det finns anläggningar.

.Byggandet är minimalt, planerna inte ens formade samtidigt som antalet ungdomar och elever blir bara allt fler.

Frågan är hur de styrande reagerar när proteströrelsen växer i landet och det uteblivna byggandet blir en valfråga.

Ljum ton, men hotande allvar

Senast agerade fem inomhusidrotter tillsammans med en arkitektfirma och undertecknade ett debattbrev som har publicerats i några tidningar.

Brevet har en ljum ton och förmår inte betona allvaret som råder på många platser.

Hur elever inte kan genomföra sina lektioner i idrott och gymnastik av det skälet att det att antingen inte finns hallar eller att utrymmen är för små. De yngre utestängs. när idrott och aktviteter ska vara självklart att få syssla med. I dagens Sverige är det som en fars.

En övergripande kontroll över tillgång och efterfrågan saknas för idrottsanläggningar. Det är återkommande när man tar för givet att det borde finnas en förutseende strategi i kommunala Sverige.

-Hoppsan, var det så illa?, blir upptäckten när den nya stadsdelen har tagit form på ritbordet - utan hall och reserverad mark.

Kommunalrådens och grannarnas egna barn och barnbarn är de som drabbas.

Samhällsplanernas dåliga samvete

Den uteblivna Omtanken om invånarna/skattebetalarna tar sig ologiska uttryck. Byggtakten av nya bostäder är den högsta på 40 år, men mark för idrott och fritidsaktiviteter förbises väldigt ofta. 

Det är synnerligen märkligt med tanke på ungdomars behov av att ha något att göra och riskerna som uppstår i avsaknad blir desto dyrare.

Samhällsplanerna borde ha dåligt samvete.

Enligt lag behöver kommunerna inte planera för idrottsytor. Men notera, 65 procent av kommunerna har i en undersökning uppgett att de tror att utbyggnaden av idrottsytor skulle öka om villkoret skrevs in i plan- och bygglagen.

Ett avgörande argument inför politiker är att med rätt förutsättningar skapas livslång rörelseglädje. Det är fakta som borde få vilken beslutsfattare som helst att ge vika.

Så många motionerar för lite

Ni känner väl till att två av tio ungdomar saknar tillräckligt mycket motion. De får ingen eller otillräcklig jympa på skoltid då varken tid eller utrymmen räcker till för alla klasser. Så några får vara utan, och på fritiden saknas hallar och planer. Ibland finns ändå inte ens omklädningsrummen är otillräckliga. Det är ingen måtta på eländet.

Det är därför basket, gymnastik, handboll, innebandy och volleyboll nu gör gemensam sak.

De tolererar inte den här situationen och de fasar för att det bara blir ännu värre för varje år.

Därför har de anlitat en arkitektbyrå som ska ta fram ett koncept för hur framtidens idrottshallar behöver byggas för att de ska fungera.

Samarbeta mera

De vill förekomma kommunansvariga och hitta kompromisser och smarta lösningar som fungerar för flera. Som att bollsporten i sin hall har en hoppgrop dold under en lucka, som ett exempel, och att fler kan använda samma hall.

I äldre gymnastikhallar var ribbstolar vanligt, men ändå spelades handboll och vollleyboll där. Nu förordas kombihallar efter ett antal år där det har handlat mycket om specialhallar.

Vad de här förbunden också betonar är samarbeten. Att t ex innebandy och volleyboll gör en gemensam uppvaktning på idrotts- och fritidskontoret. Och att de är ordentligt förberedda och pålästa.

Här är gymnastikförbundet föregångare. 

Daniel Glimvert är anställd på gymnastikförbundet för att hjälpa föreningar att få tillgång till ändamålsenliga anläggningar. Han assisterar föreningar i syfte att nå samarbeten med kommunansvariga och påvisa olika lösningar.

Glimvert har utformat ett dokument för föreningar att använda i kontakten med kommuner

Mera lobbying krävs

Han kunde lika gärna ha sagt lobbying, något som man inom RF ser som ett prioriterat område de närmaste åren.Föreningarna behöver skolas.

Glimvert påvisar en egentligen självklar möjlighet - att arbeta tillsammans med andra parter och göra gemensamma projekt.

– En viktig del för att få gensvar är att framhålla samhällsnyttiga insatser. Därför kan det vara bra att även gå ihop med andra organisationer och parter. 

Här kan man fråga sig om hur vanligt det är med samarbeten mellan traditionella idrotter och padellhallar som byggs i var och varannan kommun.

Dessutom, kommunerna älskar möjligheten att propagera för etteget medvetandet och vikten av  hälsofrågor. Det är en tydlig trend sedan några år. Kan föreningarna också påvisa nyttan och  betydelsen för äldres välbefinnande är mycket vunnet. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.