Idrotten behöver en post-Corona strategi!

Nu fördelas de 500 miljoner som Idrotten fick i ett första Corona stöd. Pengarna är välkomna men räcker inte för att undvika omfattande utslagning av både elit och breddföreningar. Idrotten skulle för Q2, Q3 behöva ca 2 miljarder för att täcka ca 60procent (det faller bort kostnader också) av intäktsbortfallet för Corona. Det kommer man inte att få. 

Krisen är reell och vi kommer få utslagna klubbar som följd av detta, även på elitnivå såväl som bredd med stora motionslopp.

Vi kan konstatera att de utmaningar som fanns före Corona förstärks av Corona. De är:

Ökad konkurrens om människors fritid. Varje såld biljett, varje ny ungdom på träning kostar idag mer för varje år.

Ökade motkrav i sponsoravtal. 30-50 procent av sponsorintäkterna försvinner i kostnader numera. 

Extrem konkurrens om sponsorpengar där digitalisering gör att exponering inte längre har något större värde. 

Ökad professionalisering, dvs lönekostnader (exkl spelare) som andel av klubbens omsättning ökar. 

Lågt eget kapital. Eget kapital som andel av omsättning för svensk idrottsrörelse är mycket låg av historiska skäl. Ideell tolkades som att man inte skulle gå med vinst och något samlande i ladorna för ett dåligt år fanns inte som tanke.

mycket blir aldrig som förr

Coronakrisen kommer för evigt att ha förändrat våra beteendemönster. Självfallet primärt när det gäller digitalisering i jobbet men även på många andra områden.

För den kommersiella elitidrotten, definierad som de två högsta ligorna i fotboll och Ishockey, Basketligan, Handbollens högsta division och i viss mån Innebandyn, kommer post-corona aldrig bli samma sak som pre-corona. 

Den viktigaste aspekten är att vi måste göra upp med den, tragiskt nog nästan marxistiska modellen, där ökad omsättning ger rikare spelare, men inte rikare klubbar. 

Övergripande är att vi måste få rikare klubbar och det kan bara ske genom lägre andel av omsättningen till spelartruppen. 

Minst  procent, gärna 20 av omsättning i eget kapital blir nödvändigt inom den kommersiella idrotten om man skall kunna möte nästa Pandemi om x år men troligen inte xx år. Det går att göra genom utvecklade elitlicenser men kan knappast göras fortare än tio år. 

Nya paragrafer för avtal

Vi behöver post corona paragrafer i alla avtal som skrivs med spelare, utövare i lopp publik (årskort), sponsorer för att veta vad som gäller.

Vi behöver för att undvika ekonomisk doping nya regler där investeringar i spelartrupp inte får ske om inte medlen finns.

Varje klubb både inom lagidrotter och de som har stora årliga event måste ha en färdig Pandemikrisplan, årligen uppdaterad sådan som kan ge kostnadssänkningar på +50 procent inom en månad.

En post-corona strategi har självfallet ett omfattande fokus på återtåget. Hur tar man sig på snabbaste sätt tillbaka till omsättning, eget kapital och lika viktigt, supportrarnas kärlek och engagemang pre corona? Här krävs kunskap, nytänkande och mod.

Minskad sårbarhet blir självfallet ett av målen. Att ligorna utvecklar nyckeltal där alla mäter och jämför utifrån satta mål är den metod jag rekommenderar. 

Sen blir det inte enkelt. Corona är den största kris som någonsin drabbat svensk idrott och så kommer det förhoppningsvis att vara i evig tid. Vi klarar inte något värre under överskådlig tid. 

MFF är enda klubb jag ser garanterat klarar sig. Jag vill inte lägga lök på laxen genom att namnge de som har störst problem. Även mycket välskötta klubbar har ett stålbad att gå igenom även om de ser ut att klara sig. Att läsa årsredovisningar från elitklubbarna nästa år blir ingen lek.

ARNs beslut idag att man är skyldig att återbetala anmälningsavgifter och årskort om kunden så kräver var inte förvånande. Vi har en prejudicerande dom sedan 1990 som jämställer köp av årskort på en fotbollsarena med köp av t-shirt på H&M, de är båda en konsumenträttslig tjänst. Här är det viktigt att man som supporter till sitt lag inte måste kräva återbetalning och att krav på återbetalning från många kan sänka klubben. Klubbarna både har och kommer vara kreativa i att erbjuda lösningar som minskar andelen som vill få tillbaka pengarna.

Alla behöver ha elilicens som styr

På högre nivå krävs det självfallet att vi får lex Corona undantag för elitlicensen, Dvs att klubbar som kan påvisa en överlevnadsplan som är trovärdig bör slippa kravet på positivt eget kapital för 2021. Det får inte innebära att inte ligorna implementerar en plan för hur vi skall ha en elitlicens med krav på exempelvis 15 procent av omsättning i eget kapital år 2030.

Om SEF som man indikerar, kan låna upp till en coronafond helst via de statliga lån där staten står för 70 procent av säkerheten till bank är det bra. Då kan räntan hållas låg. SEF har i sina mångmiljardavtal för spel, tv med mera säkerheter som med råge klarar de 30 procent. 400 miljoner är ett belopp som nämnts bara för Allsvenskan.

I boken hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann används frasen ”det är som det är och det blir som det blir”.

Corona lär oss att det inte är som det var och att vi nu bara genom hårt arbete kan se till att det som blir är bra nog.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

De tre senaste åren har Smederna från Eskilstuna blivit svenska mästare i speedway. När Elitserien kör igång den 11 augusti blir det utan Smederna. ”Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, säger Tobias Spångberg, ordförande.

Det unika beslutet kan bli dyrbart för Smederna. Kommunen sponsrar klubben med 950 000 kronor. Beloppet betalas ut månadsvis och Smederna har hittills fått 450 000. Nu kan kommunen stoppa sponsringen och kräva det utbetalda beloppet tillbaka.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Bandyns SM-finaler 2021 spelas på Studenternas i Uppsala för26:e gången 2021. Och kanske den sista...

–   Vi är glada att vi är överens med Uppsala kommun. Beslutet har dröjt med vi har utmanat med andra alternativa spelorter utifrån den rådande situationen med Corona, säger Per-Anders Gustafsson, ordförande Svenska Bandyförbundet, och fortsätter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Bauhaus gillar många idrotter. Inget annat företag har så många avtal inom svensk elitdrott. Nu kommer nyheten att bygghandelsföretaget stärker närkontakten med SHL. Bauhaus har varit huvudsponsor till SHL sedan 2018 och med ett år kvar på avtalet har parterna enats om att förlänga samarbetet ytterligare tre år.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.