Men idrotten kan inte vänta för länge

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

RF har ingen tid att slå sig till ro. Glädjande meddelade Björn Eriksson i Idrottens Affärer att OM pandemin fortsätter behöver han tydliggöra för Idrottsministern att idrotten behöver ytterligare ett stödpaket. Med tanke hur idrotts- sverige drabbas av pandemin så kan RF inte vänta. Idrottens fortsatta behov finns, är reella och är nu.

Nyheterna om inställda evenemang avlöser varandra i snabb takt. Vansbrosimningen, Gothia Cup, O-ringen, Partille cup, Eken Cup, Vätternrundan och SM-veckan för att bara nämna några. Bakom varje event finns det individer och föreningar som lägger ned sina själar i att ge lag och deltagare årets bästa upplevelse.

 När Gothia Cup ställdes in sa cupgeneralen Dennis Andersson att det var de svåraste orden han någonsin har formulerat. Detta säger mycket om hur arrangörer brinner för det evenemang som de är ansvariga för. 

I denna besvärliga situation så har RF i den första överenskommelsen skapat en skarp linje kring halvårsskiftet. De som ligger innan halvårsskiftet kan få eventuell ekonomisk kompensation för sitt engagemang och de som ligger efter halvårsskiftet kommer inte få det, t ex Gothia cup, O-ringen och Partille cup.

 Men bakom halvårsskiftet, då?

Om inte RF lyckas få fram ytterligare ett stödpaket så behöver man svara på vad som gör de ekonomiska konsekvenser mindre angelägna för event som finns efter halvårsskiftet? 

Hur påverkar det idrotterna när event innan halvårsskiftet kan få kompensation men inte efter t ex Eken Cup i Handboll, men inte Partille Cup. Dalecarlia Cup i fotboll (som är uppskjuten) men inte Gothia cup (som är inställd). Inställda GöteborgsVarvet men inte Lidingöloppet, som förvisso inte ställts in men som drabbas hårt av att inga anmäler sig och att tidigare tävlingar inom En Svensk Klassiker inte genomförs.

 För att inte olika idrotter och liknande evenemang inom olika idrotter ska bli skevt fördelade behövs ett andra paket. Här finns ingen tid att vänta på. På samma sätt som RF är mån om rättvisa fördelningsprinciper så behöver specialförbunden också kunna vara det. 

Specialförbunden måste kunna svara upp mot den grundläggande fördelningsprincipen RF tillämpat inom sina respektive idrotter, dvs - Gemensamt ansvarstagande för idrottsrörelsen som helhet ska genomsyra fördelningen av medlen. Detta kan man inte utan ett andra paket.

Andra fördelningsprinciper?

 I och med att pandemin fortsatt har konsekvenserna för idrotten vuxit och förändrats. I första paketet var det tydligt att man inte skulle ta hänsyn till förlorade medieintäkter eller sponsringsintäkter. 

Att behålla dessa principer blir svårare om vi ska kunna värna den struktur av idrottsrörelsen vi har i dag. Den är uppbyggd på att verksamheter och klubbar ser till att idrotten blir mer vital och starkare genom att generera intäkter från flera källor. 

När idrotten inte levererar och svarar upp mot förväntningarna så försvinner även dessa intäkter. Något som gäller både klubbar och elitidrottare. I vissa internationella förbund, t ex Internationella friidrottsförbundet, hjälper man de professionella idrottarna. 

I Sverige krävs en anställningsform för att kunna ta del av permitteringsbidragen. RF kommer ha svårt i nästa paket att blunda för denna verklighet.

 Får inte finnas skillnader

Samtidigt behöver RF vara rättvis över tid. Ersättningar till följd av ekonomiska förluster inom samma idrott eller samma typ av event kan inte skilja sig mellan de olika stödpaketen.

 Det gör att nästa stödpaket bör vara än större än det första. RF måste för sin egen, för specialförbunden och för idrotts Sverige lyckas med att etablera stödpaket nummer2. Deras egen insats är större denna gång, även om ingen väntar sig full kompensation så behöver idrottsrörelsen som helhet få likvärdig behandling.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.