SISU måste hjälpa förbund och klubbar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten har förlorat 500 miljoner på en dryg månad. Vad innebär det? Var kommer dessa pengar tas ifrån? Och framför allt vad kommer det betyda för olika idrotter? Vi måste först konstatera att den stora smällen för idrotten inte syns av dessa siffror. 

Det beror på att summan bara tar hänsyn till en liten period och där vissa idrotter blir överrepresenterade. Effekterna blir större nu när effekterna av Covid-19 sträcker sig över längre tid.

 Förnärvarande krishanteras Covid-19 inom de flesta styrelser. Frågorna är mycket här och nu. Hur påverkas idrottare? Vad kan vi genomföra för tävlingar? Hur kommer detta påverka i förbundet? Kommer det påverka vår idrott?  De större förbunden och klubbarna sitter också räknar på effekter – både idrottsliga och ekonomiska.

 Traditionell riskbedömning

Nu är det viktigt för varje idrott och klubb att förstå vilka effekter idrotten har och att kunna tydliggöra dessa. Ett traditionellt riskhanteringsarbete och riskbedömning brukar behöva besvara tre frågor.

• Vilka risker finns (Riskinventering)?

• Vad är sannolikheten att det händer (Riskanalys)?

• Vad blir konsekvensen om det händer (Riskutvärdering)?

 Dilemmat är att för få idrotter har gjort denna typ av analys. Jag tror inte heller att SISU erbjuder detta stöd i sitt utbud, men det måste fram och det omgående.

Nu skriker alla högt om att man förlorar pengar. Men vem förlorar mest? Är det den som förlorar mest pengar – dvs ishockey och fotboll? Är det den som förlorar mest pengar i sin idrott förhållande till idrottens omsättning – kanske friidrott och orientering (den senare i än större omfattning om O-ringen inte blir av)? Är det den som har lägst soliditet – dvs svagaste idrotter som drabbas hårdast av ett litet inkomstbortfall? 

Konsten att göra rätt

Fokus måste vara att gå systematiskt tillväga. Identifiera de risker som redan realiserats och de som är på väg att realiseras. Vad är sannolikheterna att olika sårbara verksamheter drabbas och vad blir konsekvenserna? Konsekvenser både på kort sikt och lång sikt, både idrottsligt (topp och bredd) och ekonomiskt samt för idrotten, folkhälsan och för samhället i stort.

Utifrån denna systematik som RF och SISU måste hjälpa förbund och klubbar med kan vi arbeta för att idrotten drabbas så lite som möjligt. Men det är viktigt att vi värnar de strukturer som är viktigast för att idrottens ekosystem ska fungera även 2021, 2025 och i framtiden. Arbetet är inte enkelt, men det måste göras. Hur vi hanterar denna kris påverkar hur idrotten kommer se ut framöver i Idrottssverige.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.