Färjestad - en verklig mönsterklubb

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

IA Money talks

Ja, det är ”money talks” som gäller i ishockeyns SHL.

Färjestad har högst intäkter  och är rikast av samtliga lag. 52 inspelade poäng ger laget pole position i halvtid i den fortsatta jakten på Le Mat-pokalen, ishockeyns mästartrofé.

Färjestads Michael Lindqvist, Victor Ejdsell, Jonathon Blum, Linus Johansson och Albert Johansson under torsdagens ishockeymatch i SHL mellan Malmö Redhawks och Färjestad BK i Malmö Arena. Foto Andreas Hillergren / TT

 

Idrottens Affärer har tidigare berättat om värmlänningarnas ekonomiska slott, där arenan Löfbergs Arena är juvelen och garanten för en solid ekonomi – och byggandet av en  spelartrupp med guldglans.

Dotterbolaget Great Event Karlstad har del i alla biljettevenemang i Karlstad, även de utför den egna arenan, och är grundbult i föreningens egna kapital, inför den här säsongen  drygt 116 miljoner kronor.

Bitter eftersmak

Förra vårens semifinalförlust  mot Djurgården, avgörande förlust på hemmais, lämnade en bitter eftersmak och inte minst revanschlust, i alla led, inför den säsong som nu kommit halvvägs, 26 omgångar.

För tränaren Johan Pennerborn är säsongen  examen efter två år på kuskbocken. FBK har nio SM-guld, det senaste erövrat 2011 och i föreningens målbild slås fast att det tionde guldet ska firas senast 2020.

Det är det offensiva spelet som ska lyfta Johan Pennerborns lag till SM-guld.

 95 fullträffar så här långt är SHL-topp, Luleå och Skellefteå skuggar på 71 gjorda mål. 

Färjestad-duon  Marcus Nilsson och Michael Lindqvist toppar skytteligan, 27 (6+21) poäng respektive 25 (13+12) poäng. En målhunger som håller i sig. De senaste två säsongerna har Färjestad levererat flest mål av samtliga lag.

 För att skruva på det defensiva spelet, och uppträdandet i egen zon, anslöt inför den här Peter Popovic, tidigare assisterande i Tre Kronor, och med stor erfarenhet. ”Poppe” kommer att få en huvudroll i kampen vid medaljbordet.

Två lag som jagar

Närmast bakom Färjestad jagar Luleå och Frölunda, 51 respektive 50 poäng, också det två lag som numér har ordning i kassaboken och med 26 respektive 34 miljoner kronor i eget kapital. Bland topp 6 återfinns fjärde placerade Örebro och sjätte placerade Rögle. De har varit höstens lag, och har med mindre ekonomiska medel utmanat klassens jättar.

På nyåret börjar jakten från de bakomvarande lagen, främst Skellefteå, Malmö och Djurgården. I tabellens bakre region pekar allt på kvalspel för Leksand och Oskarshamn, möjligen kan Linköping och Brynäs dras in i den striden.  Växjö är säsongens stora besvikelse, och glorian på tränaren Sam Hallam har hamnat rejält på sned. 

Hockeyns problem med hjärnskakningar, och vittnesmål från spelare som tvingats till att sluta i förtid, har under hösten uppmärksammats stort. Olika åtgärder har föreslagits. Vad som är anmärkningsvärt är att huvudskador främst är en svensk angelägenhet, i andra europeiska ligor är liknande skador betydligt färre.

Sällsynt dålig PR

Kanske borde alla spelare i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL skickas på kurs  med titeln ”Respektfullt bemötande i kampsituationer”.   Här har hockey-Sverige ett gigantiskt problem framför sig. Säg den förälder som vill skicka sitt barn till en hockeyskola, med vetskap om att skadestatistiken som vuxen är oroväckande hög.

Varje hjärnskakning i rinken är sällsynt dålig PR för ishockeyn, och gör rekryteringsarbetet  betydligt svårare för förbundsansvariga.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.