Ett oförglömligt möte med påven

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vad gör en hockeyordförande i Vatikanen? Varför vill påven träffa och ta hockeynationernas ledare i hand? Ja, de frågorna har många ställt sig efter att vi delegater vid det internationella ishockeyförbundets (IIHF) kongress i Rom avslutade mötet med ett besök i Vatikanen.

Vid en första anblick kan det såklart framstå som att det i alla delar är en milsvidd skillnad mellan katolska kyrkan och ishockeyidrotten. Men riktigt så enkelt är det faktiskt inte. Särskilt inte om man kliver ett steg tillbaka och, utöver det som sker på isen, betraktar ishockeyns roll och betydelse i samhället. Det handlar om allt från att ge mening i vardagen för många och att bygga gränsöverskridande relationer till att bidra till en bättre folkhälsa.'

Påvens budskap till hockeyn

“As you support the development of this sport worldwide, you are encouraging young and old, men and women, to bring out the best of themselves and to promote friendly relationships on the ice”, var ett av påve Fracis budskap till den samlade världsishockeyn.

Påvebesöket hamnade mycket i fokus i sociala medier och rapporteringen efteråt. Men till saken hör att vi strax innan avslutat en lyckad kongress där stora och viktiga beslut för ishockeyns framtid fattats. Några exempel:

• Stort kommersiellt avtal klubbat. Samarbetsavtalet med Infront förlängdes i tio år till och med 2033. Infront har länge varit en samarbetspartner till IIHF och under den kommande tioårsperioden ger avtalet hela 505.000 schweizerfranc, alltså omkring 5 miljader kronor. En helt enig kongress klubbade igenom avtalet med röstsiffrorna 113-0 och med vetskapen att nivån på avtalet är väsentligen högre än nuvarande. Nästa höst väljer vi en ny internationell styrelse och en ny ordförande efter René Fasel som hållit i klubban sedan 1994. För den nya ordföranden och den nya styrelsen blir det en väsentlig uppgift att tackla de ökade resurserna på rätt sätt. Givetvis behöver vi solidariskt bygga ishockeyn i hela världen. Samtidigt talar siffrorna sitt tydliga språk. Det är rättigheterna för herrarnas A-VM, och i viss mån B-VM, som bygger det kommersiella värdet. Med det sagt ser vi i Sverige de som givet att vi som år efter år spelar på högsta nivån i herr-VM får ta del av kakan. Som jag skrivit här i en tidigare krönika är ett VM-guld kortsiktigt en minusaffär. Det är såklart helt oacceptabelt. Inte minst nu när de kommersiella intäkterna för mästerskapet ökar så kraftigt. 

VM i Sverige 2025

• Hockeyfamiljen växer. Den internationella ishockeyfamiljen växer och vid kongressen kunde vi hälsa Algeriet, Colombia, Iran, Libanon och Uzbekistan välkomna som nya medlemsnationer. 

• Danmark officiell medarrangör vid herr-VM 2025. Vid kongressen under VM i Slovakien i våras tilldelades vi i Sverige att arrangera herr-VM 2025. Det blir också finalen på resan med internationella evenemang här i Sverige. En resa som också innehåller U18-VM för damer 2021, U20-VM för herrar 2022 och förbundets 100-årsfirande 2022. Som vi offentliggjort tidigare har avsikten varit att ha Danmark som medarrangör 2025, och det är nu formellt klubbat i och med kongressen i Rom. Det innebär att vi kommer att spela Tre Kronor-gruppen och finalspelet i Sverige medan den andra gruppen med Danmark spelas i Danmark. Med det här beslutet i ryggen kommer vi nu efter årsskiftet att kunna inleda arbetet med att finna arrangörsstäder för världsmästerskapet. Ett världsmästerskap vi ska göra till en riktig hockeyfest.

Med andra ord var den internationella hockeykongressen så mycket mer än besöket i Vatikanen. Men samtidigt måste jag erkänna att det var något alldeles speciellt att träffa påven.

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.