Fysisk aktivitet är ingen tidstjuv!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ja, just det, Ta ditt ansvar som vuxen! Det är min uppmaning till er. 

Vi kan inte längre luta oss tillbaka och tro att vi i Sverige är fysiskt aktiva och förhållandevis hälsomedvetna trots att vi brukar hamna högt i internationella undersökningar, såsom Eurobarometer. 

Numera haglar larmrapporter om att svenska ungdomar rör sig n allt mindre. I en ganska färsk undersökning från Folkhälsmyndigheten (2019) framgick att andelen ungdomar (11-15 år) som rör sig för lite är hög. Endast 14 procent rör sig minst 60 minuter om dagen. Bland de 15-åriga tjejerna är det endast 9 procent som rör sig tillräckligt. Detta är alarmerande siffror.

Negativt trendbrott

Unga i Sverige idag rör sig inte mer än unga i andra länder, vilket är ett negativt trendbrott. Vi måste dock komma ihåg att de siffror som nämns ovan är ett genomsnitt. I själva verket är variationerna i befolkningen ganska stora.

Somliga ungdomar idrottar och rör sig mycket, även om denna andel minskar, medan andra är helt stillasittande. I dagens samhälle är aktivitetsmönstren i högsta grad segregerade. Vi ser skillnader utifrån såväl socioekonomisk status som kön.

Hur kan vi förklara den negativa utveckling vi idag bevittnar rörande ungas fysiska aktivitet och idrottande? Förklaringarna är flera och välkända för oss alla. För att vända utvecklingen krävs att skola, idrottsföreningar, planerare och inte minst föräldrar – alltså vi som är vuxna –tar sitt/vårt ansvar och skapar förutsättningar för ungdomarna att röra på sig.

Den mest uppenbara förklaringen är kanske dragningen till skärmarna. Som bekant ägnas mycket tid åt mobilen, ofta stillasittande, under såväl skoldagen som fritiden. Det finns dock undantag, då mobiltelefonen istället fått folk i rörelse.

Pokemon Go-febern

Jag tänker främst på Pokemon Go-febern som rådde för ett par år sedan. Sällan i modern tid har barn, men även vuxna, tillryggalagt så många kilometer till fots eller på cykel. Detta visar att mobilen potentiellt inte behöver vara aktivitetshindrande.

Den teknologiska utvecklingen, under en längre tid, har på många sätt inneburit en ökad effektivitet och bekvämare liv. Med detta har behovet av att använda den egna kroppen minskat. Med bilismens utveckling minskade behovet av att ta sig fram för egen maskin. Hissar och rulltrappor gör att vi slipper gå i trappor.

Försöker vända trenden

Med några knapptryckningar kan vi få pizzan levererad till dörren istället för att promenera ner och hämta den. Här måste du som förälder rannsaka dig själv. Väljer du i stressen det bekväma alternativet?

Våra städer och orter har byggts för bilen istället för en naturlig förflyttning och utevistelse. Nu försöker planerarna vända denna utveckling genom att göra våra kommuner mer hälsosamma. Gång- och cykeltrafik främjas och nya aktivitetsytor, såsom skejtparker, utegym och multisportplaner, anläggs.

Om detta ska få någon effekt krävs det att föräldrarna tar sitt ansvar och både kräver och låter barnen vara ute och röra på sig. Att ge barnen lite mer frihet kräver mod i ett samhälle där strävan efter trygghet överskuggar det mesta.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.