Rik i Sverige, fattig i världen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är mot en bakgrund av fullkomligt vansinniga summor och spelarförsäljningar ute i Europas stora fotbollsländer som man bör mäta och analysera Malmö FF:s situation. Klubben förfogar över ett kapital på ca en halv miljard kronor. Det hade inte ens räckt för att köpa Harry Maquires överkropp.

Lycka i MFF som är på väg ut i Europa igen. Foto: Andreas Hillergren / TT

Rik i Sverige, en fattiglapp ute i den stora världen.

Men nu tänker i alla fall MFF - vilket jag har efterlyst länge - spänna musklerna, bli återhållsammare i spelarförsäljningar och - när försäljning blir oundviklig - ta betydligt bättre betalt för sina spelare. Slut på realisationen som pågått alltför länge.

Harry Maquire, för den som inte vet, är en tuff innerback som i somras såldes av Leicester till Manchester United för 934 miljoner kronor. Han är nu innerbackspartner till svenske Victor Nilsson-Lindelöf. 

Det är inte bara en närmast osmaklig värdering av en människa (som råkar vara fotbollsspelare), det är också ett mått på den galopperande inflation som drabbat den europeiska toppfotbollen sedan ryska oligarker, oljeshejker och arabiska kungligheter gått in i branschen. Inte för att de är särskilt fotbollsintresserade, kanske, inte för att tjäna pengar utan mera för att på ett spektakulärt och iögonenfallande sätt köpa sig makt, positioner och ökad berömmelse. Vem har störst bil i sandlådan?

En ny tingens ordning

Överlämnandet av klubbarna från folket till de snuskigt rika har särskilt i England skapat mycken vånda och debatt under senaste decennierna men det läktarna berättar vid en okulär besiktning, det publiksiffrorna bevisar är, att en allmänt ökad levnadsstandard i de stora fotbollsländerna har lett till acceptans av den nya tingens ordning, både ideologiskt och ekonomiskt.

Det är Premier League som leder Ligornas Liga; den som berättar var de stora pengarna finns. TV-kontraktet som omfattar tiden 2019-2022 ger Premier League en sammanlagd inkomst på 108 miljarder (!) i kronor räknat.

Det är främst TV-rättigheterna som gett klubbarna i Premier League överlägsna möjligheter att köpa dyrt och mycket och hålla spelartrupper som kostar betydligt mera än hela Allsvenskan.

Inte minst är det utländska aktörer som köper sändningsrätter för att visa matcherna i andra länder, t ex Sverige, som ökat på det samlade fotbollskapitalet i engelsk fotboll.

Solidarisk fördelning

Jag har skrivit det förr - och pengarna är naturligtvis en av förklaringarna; ingen europeisk liga är så kvalitetsmässigt jämn som Premier League, ingen liga erbjuder så tufft motstånd för topplagen också på seriens undre halva som den engelska förstaligan. En del av förklaringen - inte så liten heller - är den mera solidariska fördelningspolitik som råder. I t ex Spanien har Barcelona och Real Madrid plockat åt sig lejonparten av den gemensamma kakan, i England har pengarna fördelats så att man idag kan ståta med flera konkurrenskraftiga - både ekonomiskt och sportsligt - klubbar än någon annan stans.

Sedan är det en annan historia att i det långa loppet är det ändå vanligtvis Liverpool, Chelsea, Arsenal, Manchesterklubbarna United och City samt Tottenham som dominerar. 

Det är ingen tillfällighet att de engelska klubbarna på senare tid kommit att bryta den spanska dominansen i det internationella cupspelet.

I denna kontext skall Sveriges starkaste klubb, Malmö FF, diskuteras med full respekt men med total distans till verkligheten. Om MFF nu kan passera också det fjärde hindret på vägen till gruppspelet i Europa League genom seger i dubbelmötet mot israeliska Bnei Yehuda stärker man ytterligare den klubbkassa som fick en rejäl påfyllning från det europeiska överflödet i och med två raka gruppspel i i Champions League. Efter 3-0 på hemmaplan har MFF ett ypperligt utgångsläge för ännu ett europeiskt gruppspel och de som kan räkna TV-pengar, Fifa-bonusar, koefficienter och underliga rankingfavörer har räknat ut att 65 miljoner ramlar in i MFF-kassan om returen nästan vecka slutar lyckligt. För den summan kan man möjligen köpa Maquires högerarm men den har man ju å andra sidan ingen glädje av.

MFF-ordförande Anders Pålsson säger att oavsett utgången och miljonernas antal betyder det inte några större utsvävningar eller spektakulära spelarköp.

Korrigerad policy

Däremot tänker klubben korrigera sin policy och bjuda hårdare motstånd när klubbar och agenter kommer med sina erbjudanden.

— Vi kommer att fortsätta sälja spelare men vi kommer att ta bättre betalt, säger Anders Pålsson i en intervju i Sydsvenskan.

Redan har man sett en riktningsförändring i klubbens sätt att hantera sin omvärld. I år har klubben i kraft av sin överlägsna ekonomiska ställning i svensk fotboll visat kraftigare muskler och gjort hårdare motstånd för att få kontinuitet i spelartruppen. Återhållsamhet med försäljning gäller. Inte längre några röda prislappar.

— Vi har blivit tuffare, vi har korrigerat vår policy, erkänner MFF-ordföranden.

Pengarna garanterar inte sportslig framgång. Djurgården, AIK eller Hammarby; det allsvenska guldet kan lika gärna gå till någon mindre bemedlad Stockholmsklubb. Men genom sitt ägande av arenan och med stora omkostnader för driften har MFF satt sig i den situationen, att man mer eller mindre gjort sig beroende av inkomster från europeiskt spel. Det ställer höga krav på samtliga inblandade.

Det kräver en stor trupp, en fingertoppskänslig tränare och spelare med karaktär för att nå både europeisk och nationell framgång samtidigt. 

Den här hösten kommer att visa om MFF tagit också detta steg uppåt i den europeiska hierarkin. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.