Många frågetecken återstår ännu

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är synnerligen märkligt det här. Sverige kan få ett vinter-OS trots en mängd felaktigheter i beteende, uppgifter och fakta från åtskilliga egentligen betrodda människor...

Jag har granskat hundratals uppgifter från olika parter som har del i processen. Så mycket felaktigheter har framkommit.

Man blir skrämd och frågande. Varför så mycket besvär för något som många svenskar hellre vill slippa?

Låt mig betona - Det är inte en fråga om åsikter utan om saklig grund i ett flertal avseenden. Det handlar om enorma penningbelopp. Och om skulder som hotar – för någon ska ju betala kalaset. Det blir vi vanliga svenskar.

Det kan bli ett svenskt OS till vilket pris som helst.  

Plus och - minus

Låt oss syna fakta: 

  • Det enda som talar för Stockholm-Åre är att de röstande IOK-delegaterna inte läst sin egen utvärderingsrapport. I den döms Sveriges ansökan ut på de flesta punkter. Bl a att Sverige vill ha skidanläggning i Botkyrka trots att motsvarande finns i Östersund och Falun. Inte hållbart. Ekonomin är mycket svag. Inga avtal är klara. SOK kan inte räkna på IOK-bidraget. SOK klarade inte enkel addition. Räknade fel på 1,6 miljarder.
  • Allt talar emot ett OS. Ingenting är klart. Inga avtal och ingen finansiering av två nya OS-arenor och 2 OS-byar. Svenskarna är emot OS enligt en DN-undersökning. Åre ska garantera OS genomförande. Åre har 11 500 invånare med en budget på 7 procent av OS-budgetens 13,1 miljarder
  • Den yttre säkerheten kommer att kosta skattebetalarna minst 7 miljarder. Det är Jättedyrt för skattebetalarna! 
  • Självklart drabbas skattebetalarna av kostnaden på minst 7 miljarder. Vem annars? Staten det är vi.
  • Svenskarna vill inte ha OS. Det visar den senaste DN:s undersökning.  Hade media talat sanning om SOK:s lögner om bl a IOK bidraget hade 95 procent varit emot.
  • M, C och L Stockholm vill hyra ut lokaler till OS på kommersiella villkor. Dvs på samma sätt som man hyr ut ex. Isstadion och Globen till hockey-VM.
  •  I Falun har man sagt att det är OK om SOK hyr anläggningarna. Regeringen S+MP har oansvarigt slösat bort 7 miljarder av statens pengar.

Vanliga idrotten drabbas

  • Sveriges ansökan dömdes ut av IOK:s utvärderingsgrupp. 
  • Ett OS kommer bl a drabba den "vanliga" idrotten genom att dränera denna på pengar från näringslivet på ca 5-6 miljarder. 
  • Svensk idrott är den största folkrörelsen. Demokratiskt uppbyggd. Med ett fantastiskt engagemang från oavlönade ledare. Detta trots att Sverige aldrig har  arrangerat vinter-OS.
  • Snacket om att investeringarna för arenorna är blygsamma stämmer inte. Drygt 1 miljard kommer det att kosta. Och vem ska finansiera? Jag skulle vilja se de företag som vill bekostar en privat skridskoanläggning. Och notera - Region Sthlm har 55 inomhushallar för skridskoåkning och 17 konstfrusna banor utomhus. 
  • En privat skidanläggning konkurrerar med drygt 10 skidspår med konstsnö i Stockholmsregionen. Om vädret tillåter finns ca 120 ordnade "vanliga" skidspår. SOK:s ansökan är ett luftslott byggt på ett korthus. 
  • Det är sorgligt att Sveriges Television och Sveriges Radio inte hargjort en seriös granskning av OS-projektet.

De hade, som jag har gjort, kunnat läsa officiella handlingar och avslöja SOK:s fria fantasier.  Det hade varit möjligt redan i januari 2017.  SVT och SR hade redan då kunnat upptäcka alla de problem och som var nödvändiga att snabbt lösa innan ansökan skickades in. De flesta av de  problemen kvarstår. Journalisterna hade kunnat slå hål på SOK:s lögner runt IOK-bidraget redan i september 2017, om inte annat. 

I klartext - SVT och SR har brustit i sitt uppdrag beträffande partiskhet och saklighet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.