Senast kostade VM 25 miljoner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska Ishockeyförbundets ja till VM 2025, tillsammans med Danmark, sänder kalla kårar. Ordföranden Anders Larssons stora förtjusning är svår att dela. Senast det begav sig,  Globen 2013, slutade visserligen i VM-guld och sportslig succé men ekonomiskt var mästerskapet en härdsmälta.

Förbundsmötet, i juni 2013, hölls delvis inför stängda dörrar.  När VM-ekonomin stod på dagordningen, kördes media ut. VM-bokslutet, samarrangemang med Finland, visade på minus 25 miljoner kronor. Distrikt och föreningar rasade och  dåvarande förbundsbasen Christer Englund tvingades ta upp ett lån hos Riksidrottsförbundet för att klara drift och löner för kansliets anställda.

Tre Kronors spelare lämnar banan och mästerskapet och deppar rejält efter förlusten med 5-4 efter förlängning och förlust mot Finland i torsdagens kvartsfinal i ishockey-VM i Steel Arena. Foto: Claudio Bresciani / TT

Sverige och Finland samarrangerade både 2012 och 2013, det finska förbundet hade en helt annan kontroll och kunde redovisa hela 70 miljoner plus.

Misslyckat koncept

Det svenska konceptet var kantat av misstag, bland annat för höga biljettpriser och dyra biljettpaket som inte alls efterfrågades av fansen. Globens tomma stolar blev en symbolbild som sänkte arrangemanget.

Christer Englund klagade över spelprogrammets utformning, 16 lag och totalt 64 matcher. IIHF, det internationella förbundet, avslog tidigt alla tankar på en ny modell och fortfarande spelas VM med 16 lag och 64 matcher.

Internationellt är hockey-VM en pålitlig kassako och av senare års VM-arrangörer är det endast Sverige som har misslyckats. Det internationella förbundet har alla kommersiella rättigheter, arrangörslandets bokslut baseras i huvudsak på hur framgångsrik biljettförsäljningen är.

Danmark lyckades mycket väl 2018, och redovisade över 30 miljoner plus. 

Nu har Anders Larsson ett förberedande avtal med Danmark, med baktanke att sprida risker och dela på festen. Det kan förstås fungera men bygger på att hans VM-organisation håller måttet, och inte svävar i väg i det blå som huvudansvariga gjorde 2012-2013.

Blekt Dream Team

Redan månader före första nedsläpp ringde varningsklockor när den ena konsulten efter den andra hade svängdörrar till VM-kansliet.

IIHF:s ja till Sverige var ett välkommet plåster på såren efter uttåget i Koscie. Ett fiasko av nästan samma tyngd som den osannolika insatsen mot Vitryssland i Salt Lake City OS 2002.

Dream Team-uppställningen den här gången bestod av 21 etablerade NHL-proffs med en snittlön på 28,9 miljoner, den totala årslönen uppgick till 724, 6 miljoner, allt tidigare redovisat i Idrottens Affärer.

26 mål bakåt på åtta matcher, den sämsta noteringen på 28 år, trots närvaro av två kritikerhyllade målvakter, Henrik Lundqvist och Jakob Markström. Det är kalla fakta som svider, och som understryker att coach Rikard Grönborg aldrig fick ihop sina stjärnor – den här gången.

Kanske var det ödmjukheten som saknades,  laget var på hal is redan i gruppspelet. Gruppens ”blåbär” skapade även de mängder av chanser i Tre Kronors zon.  Det brukar också sägas att tur förtjänar man – mot Finland hade Fru Fortuna tagit sin hand från blågult.

För annars hade väl Patrik Hörnqvist skickat in 6-4 i tom finsk målbur,  pucken studsade i stället i sargen och ”Lejonen” kunde käka upp svenska ” lamm” som finsk press  fyndigt rubricerade. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.