Allt talar för OS i Stockholm 2026

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige har aldrig arrangerat ett vinter-OS. Medtävlarna Italien höll vinter-OS i Turin 2006, Calgary 1988. Fördel Sverige råder.

Ett blågult vinter-OS sr många fra emot. Även Internationella Kommittén som förordar Sverige som arrangörsland 2026. Foto: TT

Nackdel Sverige: Regeringen och ansvariga politiker måste säga ja till den slutgiltiga ansökan som IOK vill ha före årets slut. Just nu vet vi inte vilket parti som tar makten eller hur maktfördelningen ser ut i Stockholms stadshus. I juli 2019 fattar IOK beslutet.

Det är Stockholm som söker de 25:e vinterspelen 2026 inklusive Paraoympics. Enligt SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, kommer notan att sluta på 9 miljarder kronor. IOK, internationella Olympiska Kommittén, skjuter till en miljard dollar, nio miljarder kronor i nuläget. 

Staten måste garantera de resterande fyra miljarderna. Många röster höjs för och emot spelen. Rädslan för ökande kostnader är stor. Många som säger nej har förmodligen inte klart för sig att IOK bidrar med 13 miljarder kronor.

Tre miljarder i vinst

Richard Brisius, 50, är vd och kampanjledare för Stockholm 2026, han utsågs i fjol. Brisius är välkänd i seglarkretsar. Han har deltagit i två jorden-runt-kappseglingar och varit projektledare för fem.

- Med hänsyn tagen till undanträngningseffekter så beräknas spelen medföra skatteintäkter om minst tre miljarder kronor, säger han.

En som inte håller med är Tommy Andersson, professor i turistekonomi på Göteborgs universitet. Han säger att han är säker på att budgeten spricker.

- Det är så himla onödigt att det alltid bluffas fram en minibudget som aldrig hålls. Dessutom räknas de framtida intäkterna för högt, enbart för att kunna visa på plus, säger han.

Spelen i PyeongChang i vintras kostade över 100 miljarder. Ändå meddelar arrangören att spelen gick med en halv miljard kronor i vinst. Tidigare har bara två olympiska spel gått med vinst: Los Angeles 1984, Salt Lake City 2002.

Vinter-OS har blivit en koloss och det vill IOK ändra. Tillbaka till framtiden, ungefär. När jag var på mitt första vinter-OS, 1980 i Lake Placid, 2 700 invånare, var det 1 072 deltagare. I PyeongChang: 2 930 deltagare.

1900-talets största skräll

Lake Placid, i staten New York, var landet idyllen. Jag fick vara med om 1900-talets största idrottssensation, enligt ansedda Sports Illustrated. USA-Sovjet 4-3, som kallades senare kallades för Miracle on Ice. Medelåldern i det amerikanska laget var 21 år.

 USA tog guldet men felaktigt tror många att saken var klar efter skrällsegern. Så var det inte. Finalspelet avgjordes med fyra lag, Sverige (brons) och Finland också. USA var tvunget att besegra Finland i sista matchen för att ta guldet, det blev seger.

Någon olympisk känsla var det svårt att uppbringa i Lake Placid. Lika svårt var det 1992 i Albertville. Grenarna avgjordes på olika platser. Jag befann mig i en by med namnet Les Saisies med en enda gata. Där avgjordes längdåkning och skidskytte. 

Orsaken till att franska Albertville fick spelen tillskrevs den alpina fantomen Jean-Claude Killy, nationalhelgonet som tog tre guld i Grenoble 1968, då med bara tre grenar på det alpina programmet, slalom, storslalom, störtlopp.

Norskar, norskar…

I Les Saisies var det lika svårt som i Lake Placid att få någon olympisk känsla. De tillresta norskarna, som Gunde Svan säger, var i sjunde himlen. Björn Dählie och Vegard Ulvang tog två guld och ett silver vardera individuellt plus guld i stafetten. Som det inte var nog tog Terje Langli ett brons.

I den krog som gällde i byn satt segerrusiga (med betoning på rusiga) norrmän, viftande med flaggorna och sjöng ”Sejern är vår”. Jag längtade hem.

Göran Söderlund

Fakta

Tillbaka till 2026. Sverige har de flesta anläggningar som behövs. Dock kommer ett nytt skidstadion att byggas i Stockholmstrakten. Här är de platser där grenarna avgörs:

Friends Arena: invigning, avslutning.

Årstafältet, Stockholm: OS-byn.

Globen: ishockey, kälkhockey.

Tele 2: Konståkning.

Hammarbybacken, Stockholm: Parallellslalom.

Botkyrka (inte fastställt): längdåkning, skidskytte.ac

Åre: alpint.

Falun: backhoppning.

Sigulda, Lettland: bob, rodel, skeleton.

Prisceremoni: nedanför Kungliga slottet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.