SvFF skärper reglerna för agenter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Match fixing utgör just nu det största globala hotet mot idrottens integritet och trovärdighet, och det är långt värre än dopingproblematiken. Problemet är globalt och särskilt stort inom fotbollen, även här i Sverige. 

Fotbollsförbundet tar nu krafttag för att soppa nästående intressenter som vill tjäna pengar på diverse affärer. Foto: Tomas Oneborg

SvFF arbetar hårt för att svensk fotboll på alla nivåer och i alla funktioner ska stå enade för att förebygga, agera mot och beivra alla former av match fixing, det vill säga manipulation av och försök till manipulation av fotbollsmatcher. Som en del i detta arbete har SvFF beslutat om att införa nya regler för fotbollsagenter (så kallade förmedlare), som börjar gälla i juni 2018. 

Fritt fram för alla

Det hör till saken att FIFA under 2015 ändrade sitt då gällande regelverk avseende fotbollsagenter, vilket var mycket strikt – endast den som genomgått FIFA:s utbildning och avlagt prov hos FIFA fick agera som agent för professionella spelare i samband med transfers (FIFA Players´ Agent) - vilket även gällde i Sverige. Genom FIFA:s ändring 2015 gavs i praktiken möjlighet för vem som helst att representera en lovande spelare i kontraktsförhandlingar, oavsett utbildning och kunskap som fotbollsagent.

 FIFA:s nya regler var till en början lovande, den tidigare slutna marknaden för fotbollsagenterna avreglerades helt. Många nya aktörer dök snart upp på agentmarknaden, inte minst eftersom fotbollsindustrin omsätter enorma belopp, särskilt vid professionella spelarövergångar. 

Trots att FIFA avreglerade agentmarknaden och öppnade upp för större konkurrens, så märktes det ganska snart att detta missbrukades, både globalt och i Sverige. SvFF uppmärksammade snabbt att kriminella individer kontaktade spelare, ibland mycket unga, i syfte att binda upp spelaren inför kommande proffskarriärer, till exempel genom att ge gåvor (exempelvis kontantbelopp, dyra klockor med mera), för att på så sätt få en hållhake på den unga spelaren inför framtiden. 

SvFF har skärpt regelverket

SvFF har länge haft ett särskilt regelverk kring förmedling av spelare (baserat på FIFA:s globala regler), som tidigare innehöll ett krav på att alla spelaragenter skulle ha en särskild licens hos SvFF (det vill säga vara certifierad FIFA Players’ Agent). FIFA:s avreglering på agentmarknaden under 2015 har dock lett till så många negativa konsekvenser att regelverket återigen måste skärpas. 

Därför har SvFF nu återigen skärpt regelverket för förmedlare (agenter), där det bl.a. införs ett krav på godkännande från SvFF innan agenten påbörjar sitt arbete. Endast den som ansökt om och blivit godkänd av SvFF ska kunna agera som förmedlare.

 För att kunna bli förmedlare måste man bland annat kunna visa att man inte har något kriminellt förflutet. Vidare måste förmedlaren ha en ansvarsförsäkring för sin verksamhet. Alla förmedlare som godkänns kommer uppföras på SvFF:s webbplats. SvFF kommer dessutom att tillhandahålla en särskild utbildning för förmedlarna, som ger en särskild auktorisation från SvFF att kunna vara förmedlare för underåriga spelare. 

Avtal förbjuds med ungdomar

Vidare kräver SvFF att alla agentavtal ska ingås skriftligen och inte får vara längre än två år (FIFA:s tidigare regler gav i princip rätt att binda upp underåriga spelare till en agent för obegränsad tid). 

Likaså får endast den förmedlare som genomgått SvFF:s särskilda utbildning rätt att representera en spelare under 18 år. Alla förmedlaravtal med spelare under 15 år förbjuds helt. Den förmedlare som bryter mot SvFF:s nya regler blir avregistrerad hos SvFF. 

Förhoppningsvis medför de nya reglerna till att den seriösa agentverksamheten kan fortsätta sitt arbete med att vägleda och förmedla unga talanger inom fotbollen, utan påverkan av oseriösa aktörer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.