Spelberoende vanligt bland hockeystjärnorna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Fyra till fem spelare i varje SHL-lag är spelberoende. Luleå-forwarden Karl Fabricius, 35 år och med 16 säsonger i Elitserien/SHL bekräftar den mörka bilden.
Foto: Stefan Jerrevång / TT, Henrik Montgomery / SCANPIX. Fotomontage: Thomas Selig, Idrottens Affärer. Fotomontagen försöker på intet sätt påstå att de avbildade spelarna (Örebros Rodrigo Abols och Linköpings Mathis Olimb) berörs av här aktuellt ämne.

– Man har hört många rykten om spelare som ska vara speltorskar, säger Karl Fabricius.

Karolinska Institutets undersökning, som Dagens Nyheter och Aftonbladet, tagit del av skakar om svensk idrott. Inom ishockey, fotboll, innebandy och basket har fyra till fem spelare i varje lag problem med spel och betting.

Handlingsplan mot missbruket

Fler manliga elitidrottare och idrottsgymnasieelever löper risk att hamna i problemspelande än genomsnittet av befolkningen är KI:s kärva budskap.

Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, välkomnar studien och framhåller:

– Det är tydlig signal om att vi behöver fullfölja den handlingsplan, med utbildningsinsatser för spelare, ledare och funktionärer som finns på vår agenda i samarbete med Svenska Spel och Riksidrottsförbundet.

"Spelarna har problem"

Johan Lindbom, tränare i mästarlaget HV 71, kommenterar studien för Aftonbladet:

– Det är alarmerande siffror, om jag märker att spelare har problem utanför isen tar jag personligt samtal. En del har lättare att dölja sitt missbruk än andra. Det är vi som får komma till spelarna, de kommer inte till oss.

Spelarfacket Sico:s generalsekreterare, Eric Zachrisson, befarar ett stort mörkertal.

"Spelarna behöver en tankeställare"

– Ja, det kan vara jättestort. Spelkulturen inom elitishockeyn behöver en tankeställare. Frågan är högst prioriterad för Sico och våra medlemmar. Vi har tagit initiativ till en informationskampanj. Vi har ett stort arbete framför oss, framhåller Eric Zachrisson.

Maria Vinberg på Karolinska, och ansvarig för studien, betonar.

– Det är bra om hela idrotts-Sverige får upp ögonen. Spel om pengar är aldrig oproblematiskt.

Hon är frågande till hur stora spelbolag kan tillåtas sponsra elitidrott.

– Jag vil se en diskussion om den frågan. Hur ser spelindustrin i sporten ut? Vi saknar siffror, men hur se spelbolagens yttre påverkan ut. Jag ser problem.

Svenska Spel, ATG samt flera olika spelbolag är tunga sponsorer till all elitidrott. ATG uppmanar till och med SHL-lagens spelare att bilda ”bolag” och satsa på hästar i andelssystem med stor final i samband elitloppet på Solvalla.

Sätta regler redan på hockeygymnasiet

Jörgen Lindgren, vd. på SHL, ser inga problem med spelbolagens påverkan.

– Vi har haft spelbolag som sponsorer i många år. Jag ser inte spelandet som ett hockeyproblem, snarare ett samhällsproblem. Vad vi kan göra är att prata om och belysa de här frågorna, något som vi gör tillsammans med SICO.

Förre elitmålvakten Mikael Tellqvist framhåller vikten av att förebyggande arbete och diskussioner måste påbörjas redan på hockeygymnasienivå.

– Där finns morgondagens elitspelare, och det är målgruppen som måste nås, menade Tellqvist.

Grunden för matchfixing

Studien visade också att spel på egna matcher, vilket är förbjudet, är oroväckande vanligt. Spel och betting är grunden för matchfixning – ännu har sådana tendenser inte rapporterats inom ishockeyn. Inom fotbollen har flera misstankar om matchfixning redovisats.

Studien är utförd på uppdrag av Folkhälsomyndigheten och genomfördes hösten 2016 till våren 2017. 1400 idrottare och 400 ledare tillfrågades.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.