Stor som få – men Ronnie fick nöja sig med småpengar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
De riskerade sina liv för småslantar – i dag är bilsportens formel I stjärnor idrottsvärldens mest välbetalda. Ronnie Peterson, aktuell i dokumentären ”Superswede”, tävlade i en annan division, i jämförelse med nutida F1-stjärnor.
Ronnie Peterson med hustru Barbro framför deras engelska hus som paret köpte 1973,an, Berkshire. Foto Scanpix

2016 års världsmästare, Nico Rosberg, hade enligt Sportune Fr. en årslön på drygt 150 miljoner kronor från tyska Mercedes. Hans sponsorkontrakt uppskattades till ett värde av tre miljoner euro, cirka 27 miljoner kronor. Sommaren 2016 skrev Rosberg ett nytt tvåårsavtal med Mercedes värt 45 miljoner euro. Ett avtal som senare bröts då Rosberg förra hösten överraskande meddelade att han lämnar F1-branschen – dagen efter att han säkrat VM-titeln.

Hamilton toppar löneligan

2016 års löneliga toppades av britten Lewis Hamilton, 304 miljoner kronor före Tysklands Sebastian Vettel och Spaniens Fernando Alonso med 285 miljoner vardera. Sveriges Marcus Ericsson återfinns i botten av löneligan med en årsinkomst omkring nio miljoner. F1-förarnas löner är konfidentiella, i allmänhet finns också klausuler som faller ut vid bra resultat och som höjer slutlönen ytterligare.

Ronnie Peterson vann tio Grand Prix före dödskraschen på Monza-banan i Italien den 11 september 1978. Han var arbetargrabben från Almby i Örebro, som hade en unik talang för racing. Hans körstil, han ”tog” alla kurvor med en liten sladd var spektakulärt och om något publikfriande. Journalisten Fredrik af Petersens har i ett inslag i P1 Kultur berättat om hur Ronnie lärde Österrikes Niki Lauda att bromsa med vänsterfoten, allt för vinna tid.

– Ronnies bilkontroll var helt otrolig, sammanfattade Fredrik af Petersens, som var referent för radiosporten i Monza olyckssöndagen.

Ronnie hade sitt främsta stöd i familjen, pappa Bengt byggde hans första bilar, mamma Maj-Britt skötte markservicen. Sonen var blyg och fåordig och han tvingades till banken för att låna pengar, för att få fart på karriären. Sitt bästa kontrakt skrev han veckorna före kraschen på Monza-banan, han skulle lämna Lotus för McLaren och äntligen skulle Ronnie få rollen som förste förare, och ”matchas” fram mot världsmästartiteln.

Förmögenhet på 30 miljoner

Enligt källor till IA hade Ronnie vid sin bortgång åkt ihop en förmögenhet på 30 miljoner kronor, i dagens penningvärde motsvarande 115 575 000 kronor. Det blev aldrig känt vad kontraktet med McLaren 1979 gav Ronnie. Hans manager, Staffan Svenby, avled 2010.

Torsten Palm, i dag 70 år och bosatt i Kristinehamn, var nära vän till Ronnie, men också konkurrent under Ronnies genombrottsår i formel 3.

– På den tiden fick vi betala för att köra, och försöka hitta sponsorer. I formel ett dominerade stora cigarettmärken som sponsorer. Lotus vill till varje pris se amerikanen Mario Andretti som världsmästare. Det drabbade Ronnie som aldrig fick en fair chans, säger Torsten Palm.

Ronnies renommé i racingvärlden är i högsta grad levande, nästan 40 år efter de kusliga ögonblicket på Monza-banan, där Ronnies Lotus och han själv slukades av ett eldhav.

Aftonbladets Anna Andersson som i 15 år har bevakat F1 minns när Marcus Ericsson 2014 debuterade för Caterham i Australien.

– Kollegor och andra var mycket nyfikna, och undrade om Sverige äntligen hade fått fram en ny Peterson eller Johansson ( Stefan Lill-Lövis). Nej , Ronnies minne lever. Bland förarna hedrade Marcus Ericsson, för övrigt från Närke som Ronnie, sin landsman i Monacos GP 2014 genom att bära en specialdesignad hjälm. Det var då 40 år sedan Ronnie vann Monacos GP.

Kom inte Ronnie nära

– Nike Lauda, i dag styrelseordförande i Mercedes, nämner alltid Ronnies namn med respekt och värme i tal och tillbakablickar över racinghistorien, berättar Anna Andersson.

Filmen ”Superswede” har mötts av sval kritik och producenten Henrik Jansson-Schweizer, anses inte att kommit Ronnie ”nära”. Vad drev honom att utmana döden vecka efter vecka i ”rullande likkistor” – tidigare racingstjärnan Eje Elghs beskrivning av de bilmaterial som 1970-talets F1-förare hade att tygla i svindlande hastigheter.

Det enkla svaret är nog detta: Ronnie älskade racing – mer än något annat.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.