Idrottens Spel delar ut 100 000 kronor om dagen

 

Matz Wallander är koncernchef för Idrottens Spel med kontor i Göteborg. I år delar bolaget ut 27 miljoner kronor till landets idrottsföreningar, en höjning med en miljon visar det färska bokslutet.

På kontoret i Göteborg jobbar 20 personer. Tryckeriet i Mölnlycke trycker alla bingolotter, nästan 40 miljoner.  Idrottens spel har funnits sedan 1979 och ägs av Västra Götalands Idrottsförbund.

Den första bingohallen öppnades 1979. I dag finns 32 hallar som drivs av Idrottens Bingo.

– När jag började (för fem och ett halvt år sen) var antalet 18 hallar. Varje dag delar vi ut 100 000 kronor till landets idrottsföreningar. Hittills har vi delat ut 1,3 miljarder kronor, säger Matz Wallander.

– Allt överskott från bingohallarna går direkt till våra drygt 600 alliansföreningar. 

Det är mycket snack just nu om spelutredningen.

Din åsikt, Wallander?

– Den borde ha kommit för 15 år sen. 

I utredningen föreslår man att ansökan om spellicenser ska vara inne i juli 2018 och den första 1 januari 2019 ska Spelmyndigheten ha sagt sitt. Då är det tänkt att den nya regleringen är vara i drift.  Skatten föreslås bli 18 procent.

– Negativt för oss är att bingo på nätet föreslås bli konkurrensutsatt. Jag hoppas att politikerna ser till att även denna produkt blir fredad för oss. Jag ser positivt på den saken. Det är viktigt att säkra resurser till vårt så viktiga föreningsliv, säger Wallander.

– Exempelvis  tycker jag att människor borde köpa Sverigelotten i stället för Trisslotten. Överskottet från Sverigelotten går direkt till föreningslivet, säger Wallander.

Vegasmaskinerna  överlägsna

I Sverige omsätter den världsunika Trisslotten 3,3 miljarder kronor. Inget annat land i världen har försökt kopiera konceptet. Sverigelotten omsätter 259 miljoner kronor. Bingolotto 759 miljoner kronor. 

Stryktipset då? 1, 146 miljarder kronor. Överlägset störst bland slumpspelen är Vegasmaskinerna som omsätter 4,7 miljarder kronor.  4,7 miljarder!

Så här är kakan fördelad: Svenska Spel 41 procent, spelbolag från Malta 23 procent, ATG 18 procent, övriga 18 procent.

Hur ser det ut hos våra nordiska grannländer? 

Norge: spelmarknaden utreds. Monopolet förslås stärkas. De statliga spelbolagen Norsk Tippning och Norsk Rikstoto är det stora aktörerna. Ideella aktörer kan ansöka om tillstånd för lotterier upp till 100 miljoner NOK, 5 tillstånd för lotterier upp till 300 miljoner NOK är under fördelning.

Finland: Har valt att förstärka monopolet. Spelmarknaden är uppdelad i tre statliga sektorer och bolagen RAY7, Veikkaus Oy och Fintoto Y har slagits samman till det statliga spelbolaget Veikkaus. Föreningslivet har också här rätt att driva lotterier och bingo.

Danmark: Regleras sedan 2012 då licenser infördes. Marknaden är uppdelad i två delar: en liberaliserad del och en del som är monopol.

”Lillen” inte spelbar

Storbritannien är Europas största spelmarknad. Spelskatten är 15 procent. 2005 infördes nya regler som innebar att alla operatörer som vänder sig till brittiska spelare behöver brittisk spellicens och måste betala spelskatt i Storbritannien.

Det sägs att man kan spela på allt i Storbritannien. Det stämmer inte. När Anders ”Lillen” Eklund (1957-2010) skulle försvara sin Europatitel i tungvikt i London den 1 oktober 1985 mot Frank Bruno gick jag in på ett spelkontor för att sätta några pund på seger för ”Lillen”. Mannen bakom disken frågade: ”Anders Eklund who?” Förklaring hjälpte inte. Hans svar: ”Vi tar inget spel på honom”.

Så chanslös ansågs svensken vara.

 

Göran Söderlund