Blir läktare som en amfiteater i Vasaloppet

Inte ett år utan nyheter i Vasaloppet. Sedan 1922 har målet och portalen sett likadan ut,men nu byggs en stor målportal med en amfiteater med åskådarplatser. Samtidigt blir upploppet bättre. 

Förändringar blev påtvingade då infrastrukturen och projekt Genomfart Mora, där Europaväg 45 breddas in mot Mora centrum och det byggs nya cykel- och gångvägar, och då påverkas också området kring Vasaloppets arrangemang. 

Bland annat innebär detta att mållinjen i alla Vasaloppets lopp kommer att flyttas.

 

Under drygt ett år har Vasaloppet, i nära samarbete med Mora kommun, arbetat och planerat för att skapa ett nytt område för både Vasaloppsmässan och målområdet utifrån förändringar i infrastrukturen i centrala Mora. har Vasaloppet även tagit tillvara på möjligheten att stärka upplevelsen för både deltagare och publik. Alla aktiviteter  flyttas närmare gågatan och centrum.

Vasaloppet i hela Mora

– Vi vill ha fokus på festkänsla och upplevelse. Området runt Vasaloppets Hus och parkerna i centrum har varit ett viktigt område för handel ända sedan 1600-talet. Nu skapar vi en mötesplats som är hållbar över tid, säger Mats Rylander, projektledare på Vasaloppet.

– Det här är positivt för kommunen och gynnar centrum säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed.

– Folkfesten sprids på ett bättre sätt.

En följd av ombyggnationerna blir också att mållinjen i Vasaloppets olika lopp flyttas. En ny målportal, som blir identisk med den nuvarande, kommer att byggas upp inför arrangemangen i höjd med klockstapeln precis vid i rondellen vid Vasagatan. Upploppet blir därmed cirka 100 meter kortare.

– Längden på upploppet på Vasagatan har förändrats flera gånger under historien även om målet varit på i princip samma plats sedan 1922. Och den totala sträckan på loppen kommer inte att förändras nämnvärt då bansträckningarna justeras nästan årligen bland annat beroende på hur markförhållandena i Vasaloppsarenan ser ut, säger Mats Rylander.

- Det nya upploppet blir, från och med Vasaloppets vintervecka 2021, cirka 340 meter från Zornmuseet till den nya mållinjen.

Den nuvarande målportalen, som blev permanent 1986, kommer stå kvar på sin ursprungliga plats och blir en del av ett så kallat medaljtorg, en plats där deltagare får ta emot sin medalj efter målgång, möta upp nära och kära, ta bilder och insupa Vasaloppskänslan. Nya läktare, som påminner om en amfiteater, byggs upp kring målet.

Lockar besökare året om

– Vår nuvarande, klassiska målportal får en fortsatt viktig roll som ett landmärke som lockar besökare och turister året runt. Det vi nu gör är att vi förlänger upplevelsen för deltagarna som gått i mål och låter dem njuta längre av sin prestation istället för att direkt skicka dem vidare till väskutlämning och dusch. Vi tror att det här blir ett lyft för både deltagare, publik och Morabor, säger Mats Rylander.

Förändringarna innebär också att ett nytt mässtält, cirka 600 kvadratmeter sommartid och 1 600 kvadratmeter vintertid, byggs upp i Tingshusparken för nummerlappsutlämning, utställare, butik med mera.

I Stapelhusparken uppförs en scen upp för bland annat prisceremonier och speakrar.

Restaurangen i Vasaloppsmässan tas bort, istället hänvisas besökare och publik till restauranger och caféer i Mora centrum samt tillfälliga matställen som serveringar och foodtrucks i Tingshusparken och vid Vasaloppets Hus.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.