Avspark i både Norge och Danmark

Efter beskedet från Tyskland att Bundesliga återupptas den 16 maj har de danska och norska regeringarna nu också gett klartecken för toppidrotten att återstarta. 

I Danmark hoppas superligan i fotboll kunna dra igång senast den 29 maj för att säsongen skall kunna spelas färdigt och i Norge sker fotbollspremiären den 16 juni, i båda länderna initialt utan publik och med restriktioner.

FC Köpenhamns tränare FC, Ståle Solbakken, gläds över att det snart är dags att pumpa fotbollarna igen.

Från Danmark kommer också beskedet att Köpenhamn blir värdstad för såväl EM i fotboll och för Tour de France sommaren 2021. Danmark kommer att möta Finland hemma i Parken den 12 juni, Belgien den 17 juni och Ryssland den 21 juni. Därefter blir det 1/8-delsfinal den 28 juni innan cykeltävlingen Tour de France för första gången någonsin startar i Danmark med presentation av alla cykelstall och cyklister på Rådhusplatsen den 30 juni, etapp 1 i Köpenhamn den 2 juli, etapp 2 från Roskilde till Nyborg den 3 juli och etapp 3 från Vejle till Sønderborg. 

Euro 2020 i Parken

Det har en tid varit ovisst om de båda jätteevenemangen skulle gå att genomföra samtidigt i Köpenhamn, men efter segslitna förhandlingar mellan Köpenhamns kommun, fotbollsförbundet DBU, Parken och Sport Event Danmark samt med deltagande från UEFA och ASO (företaget bakom Tour de France) har en lösning nåtts. 

Den innebär att EURO 2020 Football Village på Ofelia Plads med storskärm, matbodar, musik och andra arrangemang som håller öppet till EM-finalen den 11 juli i London kommer att hålla stängt helt eller delvis när Tour de France pågår mellan 30 juni och 4 juli. 

Beskeden från Statsministeriet och andra inblandade parter innebär en stor lättnad för alla idrottsälskare. Klubbar och utövare kan planera sin vardag och den ekonomiska osäkerheten reduceras påtagligt. 

Solbakken längtar till det normala

För fotbollsklubbarna är TV-intäkterna betydligt större än publikintäkterna och för flera klubbar är det helt nödvändigt att serien drar igång för att verksamheten skall kunna fortsätta.  

Det var också en nöjd tränare i FC København, Ståle Solbakken, som kommenterade de nya beskeden: ”Det är självfallet ett positivt steg i riktning mot en normaliserad tillvaro. Själv om vi inte känner att vi är helt tillbaka förrän vi kan uppleva matcherna, jubla och gråta sida vid sida med alla dem som kommer och stöttar oss under matcherna, så är det ett första steg i rätt riktning.”

Beskeden lär även påverka Sverige. När våra grannländer Tyskland, Danmark och Norge nu har fattat beslut om att tillåta toppidrott har ett svenskt beslut i samma riktning kommit närmare. Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollsförbundet ligger på för att allsvenskan skall kunna starta den 14 juni. 

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.