Friends kan få EM-matcher 2020

Friends Arena i Solna har fått en oväntad extrachans att arrangera tre EM-matcher i fotboll 2020. – Skulle vi få det här uppdraget innebär det inte bara en fantastisk inspiration för svensk fotboll utan också ett betydande lyft för samhällets turistekonomiska omsättning, säger Göran Havik, projektledare för internationella evenemang på Svenska Fotbollförbundet.
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

I dag hälsar vi Jörgen Ohlson välkommen som ny skribent hos Idrottens Affärer. Mer information om honom i anslutning till artikeln.

Jörgen Ohlson

Det är ett försenat byggprojekt i Bryssel som nu ger Sverige och Friends en andra chans att bli en av 13 EM-arrangörer 2020. Den nya nationalarenan i den belgiska huvudstaden saknar fortfarande bygglov och därför har UEFA uppmanat SvFF, Stockholm och Friends Arena tillsammans med Cardiff och London att inkomma med nya ansökningar.

Sverige fanns 2014 med bland de nationer som sökte EM-status 2020 men föll i slutändan. Då var Friends och Cardiff med i slutdiskussionen och närmast att finna nåd hos UEFA.

– Nu får vi en andra chans och det känns oerhört inspirerande, säger Göran Havik, som fått bråda dagar sedan UEFA börjat tveka om Bryssel-bygget.

– Först och främst handlar det om att få vår ansökan bekräftad av alla instanser som var med oss vid vår ansökan 2014 . Det handlar om politiker, näringsliv och ett antal myndigheter och hittills har vi bara fått positiva signaler. Jag har nyligen besökt socialdepartementet och näringsdepartementet som helhjärtat står bakom en ny ansökan.

Beslutet tas 7 december

Belgien måste i slutet av november kunna ge ett klartecken. UEFA:s exekutiva kommitté tar det slutgiltiga beslutet 7 december.

Hur stor sannolikheten är för att Bryssels nya nationalarena, med beräknad plats för 60 000 åskådare, försvinner från EM-listan går i dagsläget inte att bedöma.

– Jag är ingen byggherre och kan lika lite som någon annan spekulera om detta. Frågan Bryssel eller inte kan vi inte påverka. Vi kan bara jobba maximalt utifrån de förutsättningar som nu gäller och då handlar det om att komma in med en så stark ansökan som möjligt. Om möjligt ännu starkare än 2014.

Göran Havik var i sin dåvarande egenskap som informationschef på förbundet presschef senast Sverige arrangerade EM i fotboll för herrar. Året var 1992 och på den tiden var det bara åtta lag i mästerskapet.

Europa League-finalen en succé

EURO 92 blev starten på en lång och spännande internationell karriär för Havik. Han har sedan dess anlitats av såväl UEFA som FIFA och har de senaste 25 åren, på ett eller annat sätt, varit inblandad i de flesta EM- och VM-turneringar som spelats runt om i världen. Oftast som presschef men även som officiell observatör.

Hemma i Sverige var Göran Havik ytterst ansvarig för dam-EM 2013 och vårens Europa League-final mellan Manchester United och Ajax på Friends Arena.

– Europa League-finalen blev ett mycket lyckat evenemang, och det kan möjligen tala till vår fördel när – eller om – UEFA ska utse en ny EM-arrangör. Vi hade ett framgångsrikt koncept och visade med tydlighet hur vi kan utnyttja Friends Arena, säger Havik.

Analyser har visat att den turistekonomiska omsättningen enbart Europa League-finalen var i storleksordningen 295 miljoner kronor.

– Skulle vi få fyra EM-matcher här om tre år visar kalkylerna att det kan handla om runt 900 miljoner. För att inte tala om den inspiration ett arrangörskap skulle ge den svenska fotbollen, säger Havik.

Om Sverige i konkurrens med Cardiff och London skulle få uppdraget kommer tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal att spelas på Friends Arena 2020.

 

Jörgen Ohlson

Jörgen Ohlson

Jörgen Ohlson inledde sin journalistbana på Katrineholms-Kuriren 1965. Var verksam på Svenska Dagbladets sportredaktion 1967-74 och på tidningen Svensk Golf 1975-86. Blev 1986 den nystartade Golf Digests förste chefredaktör. Frilansare sedan 1989. Var elva gånger presschef vid Scandinavian Masters på golfens European Tour och dessutom vid 16 tillfällen på den europeiska damtouren. Redaktionellt ansvarig för hemsidan golf.se från 1997 och ett tiotal år framåt.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.