16 vinstmiljoner på mors dag

40 lopp, 16 545 000 kronor i prispengar, auktion och folkfest. Vad annat än Elitloppet kan det handla om. Året travfest i dagarna tre.
Journalisten, producenten och dokumentärfilmaren Tom Alandh, som fyller 70 år i år, har gjort en film om sitt Elitlopp.

 

På torsdag visar SVT2 Tom Alandhs dokumentär ”Alltid på Mors Dag – Elitloppet”. Vi närmar oss alltså travfesten som pågår i dagarna tre. 

Förutsättningarna för årets jätteevent är de bästa tänkbara.

Intensiva dagar

Ta bara vädret som exempel. Prognoserna går i gult. En enda stor sol lyser över Stockholm och de cirka 50 000 åskådarna som förvandlar Solvalla till en magisk och sportslig idrottsfest.

Som alltså börjar på fredag. Då kan man spela bland annat V65 och de aktiva tävlar om 1 020 000 kronor i tio lopp. På kvällen är det Elitauktion på Scandic Infra City, Upplands Väsby.

På lördag är det V75-finaler med Jackpot. Då kan en ensam vinnare bli cirka 55 miljoner kronor rikare. I så fall en av de största V75-vinsterna genom tiderna.

Kärleksförklaring

Elitloppshelgen samlar alltid över 50 000 åskådare och en av de trognaste besökarna är den legendariske journalisten, producenten och dokumentärfilmaren Tom Alandh, som fyller 70 år i år, och som gjort en film om sitt Elitlopp.

- Det är ingen stor dokumentär utan mer en kärleksförklaring till Elitloppet ur mitt perspektiv. Mycket subjektiva tankar och bilder och val av filmsekvenser, förtydligar Tom Alandh...

Han såg …som redan 1959 såg sitt första Elitlopp då han cyklade hemifrån, plankade in på Solvalla och fick uppleva hur franske Jamin besegrade svenskhoppet Adept.

Ego Boy speciell

- Efter det var jag fast. Jag har sett Elitloppet 55 gånger. 1984 missade jag det. Då fyllde hustrun 40 år.

- Det var en svettig söndag. Då vi bor ganska nära Solvalla kunde jag höra speakerns röst och publikens vrål och med facit i hand hade jag kunnat hoja till Solvalla på sju minuter, sett Elitloppet och hoja hem igen och alltså varit borta i cirka 20 minuter utan att någon förmodligen saknat mig…, funderar Tom.

Vilket Elitlopp minns du bäst?

- Jag svarar som så många andra, Ego Boys seger över Flower Child 1973. Det var något alldeles speciellt.

SM-finalen i bandy och Stockholm Marathon

Någon favoritkusk?

- Sören Nordin och Stig H Johansson. Inte bara som kusk utan också som tränare. De största vi haft i Sverige. I dag håller jag Erik Adielsson högt. Och så är Örjan Kihlström ett geni, men tyvärr har jag spelmässigt kommit helt snett på honom.

Någon favorithäst?

- Julienne vann aldrig i Elitloppet, men hennes lätta och fina aktion var en fröjd för ögat. Queen L. tyckte jag också mycket om. För att inte tala om tvåfaldige Elitloppsvinnaren Copiad.

Sätt in Elitloppet bland andra stora svenska idrottsevenemang?

- Elitloppet är störst. Elitloppet är spänning, skönhet och folkfest. Stora evenemang och klassiker som SM-finalen i bandy och Stockholm Marathon är bleka jämförelser, sammanfattar Tom Alandh.

På torsdag klockan 20.00 visas ”Alltid på Mors Dag – Elitloppet” i SVT2.



Fakta

De fem största V75-vinsterna genom tiderna

Summa, datum, bana

1. 67 312 633 kronor, 27 februari 2010, Axevalla

2. 56 347 408 kronor, 14 januari 2012, Åby

3. 47 360 999 kronor, 7 juli 2007 Halmstad

4. 45 285 093 kronor, 24 juni 2007, Kalmar

5. 34 591 437 kronor, 23 december 2011, Bergsåker

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.