Två ess som vill bygga om Kungliga

IMG är borta, nu styr franska Lagardére Stockholm Open. Två nya tävlingsdirektörer har tagit över. Thomas Johansson och Jonas Björkman brinner av lust och av många idéer ser de hur Kungliga Tennishallen kan byggas om och locka flera åskådare.

Racketerna ligger på hyllan, själva sitter de på varsin kontorsstol med nära tillgång till dator och telefon. Thomas Johansson och Jonas Björkman är numera tennisdirektörer i stället för tennisspelare. De har precis tagit över ansvaret för Swedish Open och Stockholm Open.

- Vi är oerhört taggade, jag lovar att publiken ska få se nyheter, säger Thomas Johansson.

Arbetsrum i Monte Carlo

De bor kvar med familjerna i Monte Carlo, men i varje lägenhet finns numera ett arbetsrum inrett med allt det nödvändiga.

- Det är ju helt annan tillvaro för oss med nya rutiner och beteenden. Det är spännande och inspirerande på en och samma gång. Det andra livet som spelare kunde man utan och innan, men det här innebär en rad nya situationer, inte minst alla möten med sponsorer, berättar Thomas Johansson.

Tournament director står det på hans visitkort, marketing director på kollegans.

Efter 15 aktiva år på touren vet de hur resonemanget går bland agenter, spelare och tävlingsarrangörer. De har befunnit sig i manegen av tenniscirkusen världen över, men ska nu verka bakom kulisserna.

”Vi har kontakterna”

- Vi är övertygande om att vår egen erfarenhet och våra kontakter ska betyda mycket. Vi vet hur det går till inför olika beslut, hur pengarna styr och hur alla inblandande agerar.

Hur mycket än Johansson-Björkman vill uträtta är ändå deras främsta uppgift att värva stjärnor som lockar åskådarna.

De har en plånbok för att dela ut startpengar, men det har också konkurrenterna. Och varken Båstad eller Stockholm är klassificerad bland de främsta tävlingarna.

Där toppar Grand Slam-turneringarna, följt av den s k 1000-kategorin med bl a Rom och Madrid, därpå 500-kategorin med bl a Dubai, Rotterdam och Peking, och först därefter följer de svenska evenemangen i kategori 250.

De har fått en plånbok

6 miljoner är prispotten i Stockholm, 5 miljoner i Båstad. Det är officiellt, men hur mycket pengar duon Johansson-Björkman har till att rekrytera spelare är okänt.

- Det kan jag tyvärr inte berätta.

- Men ska vi ha spelare på topp-tio får man betala…

Många av toppspelarna har redan bestämt spelschema för 2010. Som världsettan Roger Federer som på sin hemsida nu presenterar sitt program. Där ingår inte Sverige.

- Vi ger inte upp. Inom två-tre år ska vi få honom hit, det har vi gett oss tusan på.

I februari i fjol sa Roger Federer ja till Stockholm Open. Några månader senare, alldeles innan tävlingen i oktober, kom återbudet.

- Jag har pratat med Roger och han tyckte att det var genant att behöva backa ur. Men han hade sviter efter sin körtelfeber och orkade inte spela. 

Önskelista på spelare

Till tävlingarna 2010 finns det en önskelista.

- Vi får inte göra oss beroende av en eller annan spelare. Men med Robin Söderling i spetsen kommer vi att få ett starkt tennisfält. Vi har kontakt med ett flertal spelare och ser en blandning av spelare från top-tio, topp-30 och dessutom några yngre killar som vi tror på.

Thomas Johansson och Jonas Björkman tillbringar mycket med att ringa och maila till alla kontakter runt om i världen. Snart börjar också resandet.

- Det upphör inte bara för att vi har slutat spela. Vi måste träffa människor och argumentera för Sverige. Då krävs att vi är på plats vid ett antal turneringar.

”Kungliga ska maximeras”

Oavsett vilken uppfattning han hade tidigare har han nu insett att det nya jobbet är på heltid.

- Jag och Jonas har länge pratat om att nån gång få göra det här. Vi är väldigt taggade, betonar han i telefonen från Monte Carlo.

- Jag lovar, alla ska se att ett nytt team har tagit över.

Stockholm Open är den tävling där de största förändringarna ska ske.

- Kungliga tennishallen är fantastisk, men nu ska vi maximera arenan. Vi jobbar med olika skisser på hur hallen kan förvandlas genom att tillfälligt bygga om och bli fräschare Vi vill överraska åskådarna, säger Thomas Johansson med stor övertygelse. 

Thomas Ejderhov

Fakta

I fem år har amerikanska IMG drivit Stockholm Open. Men inför fjolårets turnering framkom ett tvivel hos turneringens ägare, klubbarna Salk och KLTK (äger 40 procent vardera) samt Stockholms Tennisförbund (20 procent) inför ett fortsatt partnerskap. Ändå har IMG ökat omsättningen med tio procent.

Stockholm Open tre ägare inbjöd intressenter till en upphandling och det slutade med att den franska mediajätten Lagardère blev ny partner. Samma Lagardère som 2008 tog över Swedish Open i Båstad.Det franska företaget, via dotterbolaget IEC i Stockholm, äger eller driver därmed samtliga tre internationella tennisturneringar i Sverige.

Enligt avtalet hade IMG rättigheterna till Stockholm Open 2010, men parterna har slutligen enats om ett övertagande redan nu. Lagardéres avtal är på sex år.

Nu är det fem herrar som ska styra utvecklingen för svensk tennis största propagandainslag. Thomas Wallén och Christer Hult, turneringsdirektörer i Båstad för både dam- och herrturneringen, Jonas Persson, vd vid IEC och med i Lagardères sportbolag, samt Thomas Johansson (SO-vinnare 2000 och 2004) och Jonas Björkman (vinnare 1997) som blir Tournament director respektive marketing director.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.