Därför blev krisen akut för Kalmar FF

Kalmar FF var i ekonomisk kris. Nu tar kommunen över Guldfågeln Arena. Kommunen betalar 244,5 miljoner kronor för arenan och tar det fulla ekonomiska ansvaret för den.
Guldfågeln arena i Kalmar. Foto: Patric Söderström

 

Det var när Swedbank sa upp krediten för Kalmar FF i månadsskiftet oktober/november i fjol som krisen för KFF blev akut.

Förhandlingar mellan banken, klubben och kommunen har pågått under lång tid. Swedbank vägrade att förlänga krediten.

– Kommunen måste ta sitt ansvar, säger kommunalrådet Johan Persson (S) om köpet. 

Arenan invigdes 2011 och har 12 082 platser. Sedan invigningen har Kalmar FF backat drygt 30 miljoner kronor. Till det ska adderas den nuvarande prognosen på minus 20 miljoner kronor, skriver tidningen Östra Småland. Underskottet i år minskas till 9,2 miljoner kronor om spelare säljs för åtta miljoner kronor.

Hade blivit konkurs

– Om inte kommunen köpt Guldfågeln hade vi inte överlevt. Med nuvarande utveckling hade våra pengar varit slut sommaren 2018. Då hade blivit konkurs eller inställda betalningar, säger klubbens ordförande Mattias Rosenlund.

Kalmar FF omsätter 60 miljoner kronor årligen. Kostnaden per år för arenan är 19 miljoner kronor. Klubben har fått sex miljoner kronor i bidrag från kommunen. Det betyder att KFF startade varje säsong med ett minusresultat på 13 miljoner kronor.

Klubben kommer i fortsättningen att ansvara för driftkostnaderna och inre underhåll på arenan. Kostnad: fyra miljoner kronor per år.

Kommunen avsätter en halv miljon kronor om året till yttre underhåll.

Det är den politiska majoriteten S-, V och C som har drivit igenom köpet. Vinsten för kommunen med ett övertagande blir att kommunen får ett ”värde och en framtida rådighet över fastigheten” anser majoriteten.

MP och L var emot ett övertagande. 

Kalmar FF ligger på 14:e plats, kvalplats, i allsvenskan. Klubben har tagit åtta poäng på elva matcher.

 

Göran Söderlund

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.