Därför blev jättehallen möjlig

Så står den där. Sveriges första Airdome med dubbla plastväggar, 22,5 meter hög, 115 meter lång och 75 meter bred. Gigantisk och efterlängtad, men aldrig förverkligad utan två personers välvilja.

 

Kenneth Wahlström, sponsorkungen i Värmland, och Daniel Pettersson, en annan framgångsrik företagare i Karlstad, har bildat ett bolag och tar kostnaderna för hallen inklusive en ny konstgräsmatta.

Det handlar om en nivå om cirka 15 miljoner kronor. Plus vissa merkostnader.

Skillnad mot 75 miljoner

- Drömmen har funnits länge, men att kunna realisera det är en annan sak. Kenneths och Daniels roller och engagemang  är helt avgörande, berättar Mikael Linder, i dag anställd som projektansvarig.

Vid en sponsorresa till England träffades Mikael Linder, som också har ett förflutet som ordförande i Karlstad BK, och Kenneth Wahlström och kom att prata om behovet av en hall.

Då hade Kenneth Wahlström och hans företag anlagt och finansierat konstgräsplanen på Våxnäs  IP några år tidigare. Uppskattat av många, men en hall skulle ju innebära så mycket mera. 

Tidigare diskussioner om hallbygge hade stupat på kostnaderna om minst 75 miljoner kronor för en byggnad med riktiga väggar och tak.

Då sa finansiärerna ja

- Men vi fick kontakt med norrmannen här, Per Thore Nilsen, och förstod att det fanns ett alternativ och till ett mer begränsat pris. För 20 miljoner kronor, om ens det, skulle vi få en ny konstgräsmatta och därtill en hall, berättar Kenneth Wahlström. 

- Då blev det fullt möjligt och jag blev övertygad om att var rätt att satsa.

Kenneth Wahlström och Daniel Pettersson sa ja till finansieringen och bildade ett särskilt bolag för hallen.

Det visade sig också att själva underlaget, med asfalt underst, var mycket dugligt.

- Men bara att ta bort den gamla bädden med grus och det gamla konstgräset kostade 2,5 miljoner kronor. 

Kommunen bidrar

Karlstad kommun får en hall till skänks, men har beslutat om att stödja satsningen med över 4 miljoner över tio år.

Kultur och fritidsförvaltningen sa ja till KBK:s önskan att via just bolaget Karlstad AirDome få ett utökat ekonomiskt stöd. Beloppet höjs från 250 000 kr per år till 400 000 kr/år och samtidigt förlängs avtalet med ytterligare tio år. 

I Karlstad har det i tid och otid förekommit diskussioner om att fotbollen måste få bättre möjligheter att utvecklas. Med tanke på kommunens storlek håller sporten förvånansvärt låg kvalité. Och så har det varit i många år.

Färjestads hockey har en mycket stor påverkan på allt och alla och många har åsikten att övrig sport blir lidande. 

- Hockeyn är för dominant, säger Wahlström och Linder gemensamt.

Fast till saken hör att Wahlström och hans företag haft sina största sponsoråtaganden i just Färjestad. Men oavsett, nu ser han och Linder en begynnande framtid för fotbollen i stan.

"Maffig hall"

Det som i dag utgör Karlstad Airdome, 22,5 meter hög, 115 meter lång och 75 meter bred är den första i sitt slag i Sverige.

Och det är värmlänningarna rejält stolta över.

- Det är maffigt med en sådan här hall med fullmått. Den är verkligen stor, konstaterar Kenneth Wahlström.

Han som presenterade ett erbjudande till Karlstad kommunen för några år sedan.

- Jag sa att jag lägger 50 miljoner kronor om vi kan göra något vettigt för fotbollen. Jag ville bygga en rejäl arena.

Från kommunen fick han inte ens riktigt svar.

Kommuner på studiebesök

Kenneth Wahlström och Mikael Linder hävdar att det finns 7 000 fotbollsspelare i stan med omnejd. Bland dem ett stort antal ungdomar som vill bli något och som aldrig har haft vettiga förutsättningar för spel och träning.

- Vi borde i alla fall ha ett lag i Superettan. Nu är Carlstad United i i division 1 bäst, säger Mikael Linder.

- I dag är vi självkritiska och har rannsakat oss själva. Vi har saknat förutsättningar och det är inte konstigt att kvalitén inte är bättre.

- Men från och med nu kan vi på sikt få fram duktiga spelare.

Bokningsschemat i den nya hallen är redan på gränsen till fulltecknat. Träningar och matcher avlöser varandra och grannklubbar vill hyra tid.

- Dessutom har andra kommuner redan bokat studiebesök, berättar Mikael Linder som har mycket kontakter efter sina nära 20 år som spelaragent och anställd av Liverpools  FC.  

Genombrott för halltypen

Norrmannen Per Thore Nilsen lyssnar med ett leende. Han är leverantören och representerar Scandihall. 

- Sverige har länge legat efter i utvecklingen och jag har förvånats över ointresset här.

Han har i flera år försökt komma in på den svenska marknaden utan att riktigt lyckas. Han och kollegan Leif Öskog sitter vid bordet och lyssnar på värmlänningarna.

- Äntligen får vi bygga en stor hall som rymmer en fotbollsplan. Med allt vad det innebär i uppförande, kvalité i tältduk, uppvärmning och skötsel. Nu ska fler få se och bli övertygade.

Nilsen fortsätter:

- Jag kan verkligen gå i god för de här hallarna. De är av yppersta kvalité och med en ny teknik som har ytter- och innerduk med en luftficka emellan. 

- Tyvärr finns det andra aktörer som har förstört marknaden för plasthallar. Men den här hallen kommer att bli uppmärksammad, det kan jag lova, påpekar Nilsen.

Står pall i stormar

Stora fläktaggregat håller hallens dubbla dukar uppe. För att ta sig in och ut sker entrén via luftslussar. Kommunens fjärrvärme ska ge hallen en temperatur på minst 3-4 grader. Men betänk att det handlar om sådana stora volymer som  119 000 kbm luft som ska värmas.

Per Thore Nilsen berättar om hur hallarna tillverkas i Slovenien och exporteras till flera länder, även till platser med storm, regn och kraftiga snöfall. Hallarna har hållit vad leverantören lovade och stått emot väder och vind.

- Inte bara det. I kostnad är det ju en väsentlig skillnad vid en jämförelse med traditionellt byggande. Här rör det sig om en femtedel av priset.

- Och det finns väl ingen kommun som inte vill spara pengar...

Thomas Ejderhov

Fakta

Airdome i Karlstad

• Längd: 115 meter.

• Bredd: 75 meter.

• Höjd: 22,5 meter.

• Planmått: 105x65 meter.

• Konstruktion: Dubbelmembranstruktur som hålls uppe av övertryck skapat av starka luftfläktar.

• Belysning: Led-belysning, maxeffekt på 800 lux.

• Konstgräs: Fjärde generationen, samma typ som används på BK Häckens hemmaplan Bravida Arena.

• Kostnad:  ca 15 miljoner kronor.

• Byggtid, ca 3,5 månad.

• Invigning i månadsskiftet.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.