Friends behåller ändå naturgräset

Åtta gånger har man tvingats att skifta gräsmattan. Kostnaderna uppgår till dryga 15 miljoner. Men Friends Arena behåller ändå naturgräs, då man äntligen tror att man har hittat en lösning.
AIK och landslaget får fortsätta att spela på gräs trots att arenans ansvariga har jätteproblem med gräset som inte vill växa ordentligt. Foto: TT Nyheter


Friends Arena möter AIK och släpper helt enkelt frågan.

- Vi känner ingen oro längre för att det blir konstgräs på Friends. Nej, jag tror att arenan släpper den här frågan nu, avslöjar AIK:s vd Thomas Edselius för FD.

Känslig fråga för AIK

Redan i somras avslöjade FotbollDirekt Friends planer på att göra som Tele2. Nationalarenans ledning övervägde konstgräs och så sent som i förra veckan stod det klart att frågan nu på allvar undersöks.

Till stor uppmärksamhet direkt. En känslig fråga för ett AIK som gjorde sitt val av Friends till stor del utifrån viljan att spela på naturgräs.

Nu har AIK nyligen träffat arenarepresentanter och snabbt har det stått klart, att även om Friends skulle vilja, så går det inte att köra över AIK i denna fråga.

Kostnadsskäl, men...

- Nej, det står i vårt hyreskontrakt att vi är garanterade konstgräs så ja vi har rätten på vår sida, säger Thomas Edselius i dag till FotbollDirekt.se.

Är ”konstgräsfaran” över för er nu?

- Vi känner ingen oro längre för att det blir konstgräs på Friends. Nej, jag tror att arenan släpper den här frågan nu.

- Vi har så klart lyssnat på deras argument och varför konstgräs utretts… vi förstår ju att det finns kostnadsskäl bakom när man inte fått ordning på gräset och bytt det, åtta gånger är det väl?, under det här första året.

FInns inga alternativ för AIK

- Det är klart att vi förstår problemen och vi ser ju hur de satsat resurser och tagit hit experter från Wembley i England och haft experter i övrigt som mätt syrehalt i gräset, utan att problemen lösts. Så man har verkligen satsat stora resurser i det här. Det måste man ha respekt för.

Men för AIK finns inget alternativ i frågan om underlag, inte minst genom att gällande kontrakt med nationalarenan är vattentätt.

Byts det riktiga gräset mot plast så är det liktydigt med ett kontraktsbrott. Men för AIK är även frågan ytterst känslig inåt också mot supportrar och hela klubben – därför att valet av Friends byggde på många vis just på möjligheten till naturgräs.

- Så är det. Vi hade ju till och med ett medlemsmöte. Den här frågan har hela tiden varit oerhört viktig för alla inblandade från AIK:s sida. Just den här frågan har varit så central i hela processen.

Ola Gustafsson

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det var förre fotbollsstjärnan och affärsmannen Kay Wiestål, 78, som initierade Victoriadagen i Borgholm på Öland. Ifjol tackade han för sig efter 40 år som ansvarig. Wiestål träffade kung Carl Gustaf XVI 1976 på dåvarande kändiskrogen Alexandra i Stockholm och lade fram sin idé att kronprinsessans födelsedag borde firas på Öland. Kungen nappade på förslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

På bara sex månader har var fjärde spelbolag brutit mot den svenska spellagen. Nätkasinon och vadhållningsbolag har totalt tvingats betala 98 miljoner kronor i sanktionsavgifter. 

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Hedvig Lindahl, 36, gjorde succé i VM. Det stora skyltfönstret i Frankrike har gett Hedvig ett ettårskontrakt med den tyska storklubben Wolfsburg. ”Jag känner mig hedrad”, säger svenskan till klubbens hemsida.