Friends behåller ändå naturgräset

Åtta gånger har man tvingats att skifta gräsmattan. Kostnaderna uppgår till dryga 15 miljoner. Men Friends Arena behåller ändå naturgräs, då man äntligen tror att man har hittat en lösning.
AIK och landslaget får fortsätta att spela på gräs trots att arenans ansvariga har jätteproblem med gräset som inte vill växa ordentligt. Foto: TT Nyheter


Friends Arena möter AIK och släpper helt enkelt frågan.

- Vi känner ingen oro längre för att det blir konstgräs på Friends. Nej, jag tror att arenan släpper den här frågan nu, avslöjar AIK:s vd Thomas Edselius för FD.

Känslig fråga för AIK

Redan i somras avslöjade FotbollDirekt Friends planer på att göra som Tele2. Nationalarenans ledning övervägde konstgräs och så sent som i förra veckan stod det klart att frågan nu på allvar undersöks.

Till stor uppmärksamhet direkt. En känslig fråga för ett AIK som gjorde sitt val av Friends till stor del utifrån viljan att spela på naturgräs.

Nu har AIK nyligen träffat arenarepresentanter och snabbt har det stått klart, att även om Friends skulle vilja, så går det inte att köra över AIK i denna fråga.

Kostnadsskäl, men...

- Nej, det står i vårt hyreskontrakt att vi är garanterade konstgräs så ja vi har rätten på vår sida, säger Thomas Edselius i dag till FotbollDirekt.se.

Är ”konstgräsfaran” över för er nu?

- Vi känner ingen oro längre för att det blir konstgräs på Friends. Nej, jag tror att arenan släpper den här frågan nu.

- Vi har så klart lyssnat på deras argument och varför konstgräs utretts… vi förstår ju att det finns kostnadsskäl bakom när man inte fått ordning på gräset och bytt det, åtta gånger är det väl?, under det här första året.

FInns inga alternativ för AIK

- Det är klart att vi förstår problemen och vi ser ju hur de satsat resurser och tagit hit experter från Wembley i England och haft experter i övrigt som mätt syrehalt i gräset, utan att problemen lösts. Så man har verkligen satsat stora resurser i det här. Det måste man ha respekt för.

Men för AIK finns inget alternativ i frågan om underlag, inte minst genom att gällande kontrakt med nationalarenan är vattentätt.

Byts det riktiga gräset mot plast så är det liktydigt med ett kontraktsbrott. Men för AIK är även frågan ytterst känslig inåt också mot supportrar och hela klubben – därför att valet av Friends byggde på många vis just på möjligheten till naturgräs.

- Så är det. Vi hade ju till och med ett medlemsmöte. Den här frågan har hela tiden varit oerhört viktig för alla inblandade från AIK:s sida. Just den här frågan har varit så central i hela processen.

Ola Gustafsson

BK Häcken har en ekonomisk framgång  som enbart Malmö FF överträffar i Allsvenskan. Sponsorintäkterna i Häcken har ökat med 800 procent på tio år. Nu redovisas ett  rekordår, Ökningen från i fjol är 24 procent, och målet om 30 miljoner i partnerintäkter har passerats.

Men på lördagen tvingades klubbens anhängare inse att den viktigaste spelaren, brassen Paulinho, flyttar utomlands igen. Efter 97 mål och 33 assist i Häcken vill han fortsätta i israeliska Hapoel de närmaste 18 månaderna.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.