Plötsligt öppnar sig framtiden för ÖFK

Överklagandenämnden underkände licensnämndens beslut att utesluta Östersunds FK ur allsvenskan. Beskedet kom på måndagen och måste betraktas som sensationellt. ”Det här är den bästa julklappen vi kunde få”, säger ÖFK:s ordförande Maria Wilén.

- Det var ett ovanligt mycket svårt beslut, säger ÖN-nämndens ordförande Martin Holmgren.

Lennart Ivarsson, VD i Östersunds FK och klubbens presschef Niclas Lidström i en av många intervjuer.

Men beslutet väcker många frågor. ÖFK måste få fram mer pengar, mycket mer pengar för att klara kommande säsong i allsvenskan. Men idag kan vi räkna med att republiken Jämtlands flagga som består av tre fält som är en halv meter breda och två meter långa med färgerna blått, vitt och grönt vajar på många flaggstänger i staden. 

Säkert är det också en känsla av stadsfestivalen Storsjöyran, med anor från 1963, infunnit sig i staden även om den inte kulminerar förrän vid månadsskiftet juli-augusti.

De körde över licensnämnden

Ledamöterna som körde över Licensnämnden beslut: Martin Holmgren, Saltsjö-Duvnäs, Cecilia Hager, Bromma (vice ordförande), Johan Fröjelin, Stockholm, Klara Hedlund, Stockholm, Bo Johansson, Stockholm, Åsa Lönnqvist, Tyresö, Lars Matsson, Kalmar, Martin Åkerman, Skanör, Joakim Högberg-Jacobsson, sekreterare.

Vad var det som övertygade ÖN-nämnden? Ordföranden Martin Holmgren:

- Östersund har redovisat hur de ska minska sina kostnader genom att dra ner på personalstyrka, man har redovisat avtal med sponsorer som ska ge intäkter och att man får anstånd om återbetalning av lån. Vår bedömning är det finns en stor ekonomisk osäkerhet men att det inte är uppenbart orealistiskt att de ska kunna bedriva verksamheten under 2020.

En sista kraftansträngning

I en sista kraftansträngning lyckades ÖFK övertyga ÖN-nämnden att 32 miljoner skulle sparas genom färre personal. Ett extra tillskott på 3 miljoner har tillkommit plus ytterligare 6 miljoner från en eller flera givare som är anonyma. 10 miljoner är avsatt i budgeten för Saman Ghoddos-affären där den spanska klubben Huesca krävt 43 miljoner för den affär som aldrig blev av. Hur man än räknar så ser det mycket, mycket tufft ut för att ÖFK ska få ordning på sina finanser och kunna genomföra säsongen 2020. 

Kvar från det framgångsrika lag som charmade både Sverige och Europa finns egentligen bara två stjärnor: målvakten Aly Keita och Jamie Hopcutt, som båda har anbud från andra klubbar.

 Hur ska klubben få råd att få ihop ett slagkraftigt lag?

- Det finns inte många kronor i kassan men vi har definitivt en trupp för allsvenskan, säger Lennart Ivarsson, klubbens vd, till Fortbollskanalen.

I nämnden som nekade ÖFK licensen sitter Richard Jonsson, ordförande, Bjärred, Odd Swartling (vice ordförande), Stockholm, Fredrik von Bothmer, Stockholm, Josefine Fors, Huddinge, Birger Jonsson, Västerås, Eva von Schéele-Frid, Gävle, Linda Wrenne, Ronneby Kjell Sahlström, sekreterare.

På Brages kansli i Borlänge satt människorna på helspänn inför beskedet. När det kom gick luften ur människorna.

- Det är skönt att veta var vi är och ska vara någonstans, sa klubbchefen Magnus Olsson. 

Ska Brage också överklaga?

Brage kan överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden, RIN.

- Det är en fråga för styrelsen, sa Olsson.

Räkna med att ÖFK firar rejält idag men baksmällan är beständig. Frågan är om den någonsin kommer att gå över? Östersunds-Posten skriver att klubben i dagsläget har låneskulder på mellan 7 och 8 miljoner kronor plus leverantörsskulder på 6 miljoner och det obetalda lånet på 4 miljoner till förre ordföranden Daniel Kindberg. Dessutom finns ett antal reverslån. 

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.